Uvodna reč

22 OCT 2023
Autor:
Medicicom

“Ko gorda carica i bajna, sa snopom zlatnoga klasja, na polju jesen stoji. 
Sa njene dražesne glave lisnatih vreža splet, čarobno spušta se dole,
do same mirisne trave...” (“Jesen”- Vojislav Ilić )

Ovi zlatni oktobarski dani bacaju nas u naručje jesenjih čari, pred čijom ornamentikom zastaje dah. Čitavi pejzaži emocionalnog sklada i harmonije boja. Priroda funkcioniše u savršenom ritmu svojih procesa. U narodu poznato Miholjsko leto u punoj snazi opravdava svoje prisustvo. No, tiho, poput sazrevanja ploda, grandiozno poput pauna u kraljevskom vrtu, a smelo poput nadošle planinske reke, stopalima vremena, jesen je ušetala u naše živote. Bogata i raskošna, arogantna i tajanstvena, kreativna i zanosna... Obgrlivši svu prirodu i njeno potomstvo, vešto podešava ritam i muziku veselom balu oblaka, kiša, magle i razigranog sunca, koje još nije spremno da prepusti nebeski svod. Po krošnjama drveća kao da su skakutali slikari i u svojim kreativnim zanosima, čarobnim umećem, oslikavali svaki list posebno. Raskošna paleta najdivnijih boja koja ostavlja bez daha. Duša i oči pune su nam njene raskoši. No, jutra već odavno drugačije mirišu! I sunce polako izdaje snaga… „Ona je tu. U tuzi kiše, po poljanama tiho hoda. I kuda stiže, u vis diže, usplahirena jata roda,” (Dobriša Cesarić – “Jesen“ ). 

I naša ekipa, širom je otvorila vrata bogatoj jeseni i u 119-u košaricu časopisa „Medici.com“ poslagala je pregršt sadržaja, sa željom da Vam budu blagodatni i razgalni, baš kao i sva lepota jeseni. 

Dragi naši verni saradnici, prijatelji i čitaoci! U dubokoj ekstazi, pred emocionalnom katarzom doživljavanja prirodnih preobražaja i u idiličnom karavanu godišnjih doba, uživajući u besprekornim potezima prirode, vreme nas donosi, nosi i odnosi kroz svoje misteriozne lavirinte i hodnike. Sa njim dolaze i prolaze naši životi. Nije dovoljno ni samo želeti i imati snove da bismo ostvarili ideje. Najvažnije je odabrati svoj put, a još je veće umeće znati hodati njime, udahnuti život ideji i učiniti je stvarnom. Imati emotivni rotor i opravdanje svoga delovanja je čovekova najveća vrlina i amblem što ga krasi i čini autentičnim stvaraocem. I Alber Kami je govorio: „Stvarati, znači dva puta živeti“. Ovakvo shvatanje života koje se sastoji u otelotvorenju ideje u suštinsko delo ili opipljiv oblik, čini nas srećnijima, prepoznatljivijima i ostvarenijima. Upravo pod tim snopom esencijalnog svetla, u malenom kutku ne tako bliske prošlosti, počeli su se ispisivati prvi redovi časopisa „Medici.com“, koji su se iz godine u godinu pretvarali u monument vredan poštovanja, koji sada stoji na tronu 120. broja, sa trofejom koji se zove Jubilej od 20 godina. Naš zajednički poduhvat i uspeh! 

Sve što je zapisano u ovih 20 godina na stranicama časopisa „Medici.com“, ostaće trajno svedočanstvo o stvaralaštvu u domenu medicinske struke i nauke u prvoj dekadi 21. veka, kod nas i u svetu. „Medici.com“ premoštava prostor i vreme, prateći impulse epohe, idući u korak sa svetom, što je naš intelektualni i nacionalni imperativ. Reč je o kompletnom i kompleksnom, modernom časopisu sa vizijom, koji je svedok vremena i stručne i naučne istine. „Medici.com“ je svojim kvalitetom i jedinstvenošću obezbedio sigurno mesto u analima naše medicine i pisane reči. To je časopis koji zna kuda ide! 

Stoga, ostanite sa nama! Živi nam i zdravi bili i do novog čitanja u decembru, u priči o zdravlju i životu, koju ćemo po 120-ti, jubilarni put u istoriju trajanja, ispisivati perom iskrenosti i znanja. 

Na mnogaja leta! 

Vaš “Medici.com”

Vera Pušac, direktor

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

22 OCT 2023 Autor: Medicicom

NMK