Uvodna reč

27 APR 2024
Autor:
Medicicom

Uvodna reč

“Ništa živ čovek ne može izgubiti što mu jedno proleće ne bi moglo povratiti, niti može čovek biti trajno nesrećan dok Bog daje da se duša leči zaboravom i zemlja obnavlja prolećem.”

Ivo Andrić 

U nama i oko nas, u drhtavim krošnjama, među pupoljcima oko kojih se pletu tanušne paučine, u spletovima grančica… oživljava proleće. April u punom kalendarskom bljesku. Je l’ nam to proleće pompezno otvara svoje životne kapije, razgrćući ostatke sivila gospođe zime. Sunce vrelinom svoje moći nadire i razgrće sivilo čineći, još uvek hladna i rosna jutra, sve toplijim i milijim. Orkestarski cvrkut ptica, harmonija cvetnih boja, savršena kompleksnost mirisa jutarnje rose, buđenje ljubavi… Proleće, to najlepše stanje u nama i oko nas. Genijalnost prirodne volje vodi nas do ushićenja. Došlo je nečujno, na prstima, sa mirisom lepršavog povetarca. Predivan je osećaj strahopoštovanja pred celom armijom lepote, sazdane od boja, mirisa i svežine. Razdragani leptirići, šareni cvetići, razigrane ptičie, razbaškareni insekti… sve žagori, vrvi, žubori, zuji i bruji… peva pesmu proleću. Teško je odoleti njegovom zovu i ne predati se čarima uživanja u gracioznosti prirode i razuzdanosti njene slobode. Čovek je deo prirode i svi njeni procesi izazivaju nas da se prepustimo uživanju koje ona nudi na svom repertoaru, pokazujući nepreglednu lepezu svoje najbujnije mašte i idejnosti. „Topli točak nebo ore i otvara sve prozore a zavese, te neveste, gledaju u bele ceste... i čekaju, lepe, mirne, da ih topli vetrić dirne“. Ovako naš veliki i dragi Dobrica Erić besedi o proleću! 

April stoji između velikog sne­vanja i velikog skoka. April je čežnja za nečim drugim kada to drugo još nije poznato. Pred emocionalnom katarzom doživljavanja prirodnih preobražaja, u širokim dvorištima mladog proleća, uživajući u besprekornim potezima prirode, nismo ni trepnuli, a opet smo tu i ponovo, svi zajedno! I šta je lepše od tihe prolećne večeri dok hodamo, iščekujući novo sutra koje obećava, a u isti mah ne zapostavljajući nijedan sadašnji tren, jer sve što čini život, JE SAMO SAD! 

No, izlivajući se iz svoga korita, život se razliva u mnoštvo rukavaca. Teško je unapred odrediti kojim će rukavcem uputiti svoj verolomni i lukavi hod. Tamo gde je život danas oplićao kao rečica u leto, toliko oplićao da mu se vidi pravo dno - sutra će poteći narasla, velika i opasna reka. I baš tako!! Vođeni ovom formulom, od sutona misli, do zore novog buđenja, osvanuo je i ovaj 122. prolećni buket, našeg i Vašeg „Medici.com“-a, sa bogatom lepezom najbujnije idejnosti ali i ostvarenja. Brojni tekstovi i informacije o dešavanjima u medicini. I još toga ima… za svakoga ponešto…

Ostanite sa nama i po volji razgrćite ovaj naš prolećni buket!

Vaš “Medici.com”

Vera Pušac, direktor

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

27 APR 2024 Autor: Medicicom

NMK