Zdravstveni turizam

13 AUG 2018
Autor:
Medicicom

Povezivanje zdravstvenog sektora i turizma
Osnovan Klaster zdravstvenog turizma RS

U Banjaluci je 31. maja održana Osnivačka skupština Udruženja „Klaster zdravstvenog turizma Republike Srpske“.
Osnivačkoj skupštini prisustvovali su predstavnici resornih ministarstava, turističkih agencija, banjskih centara, privatnih i javnih zdravstvenih ustanova iz Republike Srpske, izabrani su, između ostalog, predsjedavajući Osnivačke skupštine udruženja, predsjednik i zamjenik predsjednika Skupštine udruženja, članovi Upravnog odbora udruženja, a usvojen je i Statut udruženja.
Ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković rekao je na sastanku posvećenom osnivanju “Klastera zdravstvenog turizma Republike Srpske” da je resorno ministarstvo, u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, uvidjelo potrebu za dodatnim povezivanjem zdravstvenog sektora i turizma kako bi se unaprijedila turistička ponuda i promocija Republike Srpske na drugim tržištima.
”Veliki broj ljudi iz dijaspore koristi i posjećuje usluge naših stomatologa, ortopeda i estetskih hirurga, što nas je animiralo da se konkretnije posvetimo razvoju ove vrste turizma, kao i činjenica da je zdravstveni turizam sve traženiji u razvijenim zemljama Evrope”, rekao je ministar Gluhaković.
On je kao najčešće motive za dolazak turista u Republiku Srpsku naveo kvalitetnu zdravstvenu uslugu, konkurentne cijene, ljekovitost prirodnih faktora, očuvanu prirodu, povoljnu klimu i rekreativne sadržaje koji se nude.
Prema njegovim riječima, trend rasta i razvoja zdravstvenog turizma u svijetu je potrebno iskoristiti i predstaviti se na tržištu, za šta Republika Srpska ima veliki potencijal. Povezivanjem zdravstvenog sektora i turizma biće unaprijeđena turistička ponuda Republike Srpske.
 “Potrebne su dodatne aktivnosti na razvoju ovog vida turizma, a osnivanje udruženja koje će se baviti promocijom zdravstvenog turizma svakako će dati poseban doprinos tome”, rekao je ministar Gluhaković.
Dr Ljiljana Ivančić, pomoćnica ministra zdravlja RS, je istakla da sada zdravstveni turizam u RS ima sistemsku podršku za strateško djelovanje i bolju promociju zdravstvenih ustanova.
Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci Ranko Škrbić je rekao da bi “Klaster zdravstvenog turizma Republike Srpske” trebalo da na jednom mjestu objedini sve pružaoce usluga u zdravstvu i turizmu te da to bude nova ponuda Srpske.
„Republika Srpska ima puno toga da ponudi, što potvrđuju i mnogobrojni turisti koji se ponovo vraćaju. Osim medicinskih i turističkih usluga, spremni smo da ponudimo i edukaciju najvišeg nivoa“, rekao je Škrbić.
„Klaster će nam pomoći da ujedinjenim nastupom na stranim tržištima postanemo prepoznatljivi, ali i da se međusobno umrežavamo, odnosno da ujedinimo više privrednih subjekata iz oblasti zdravstva i turizma“, rekao je Aleksandar Radošević, generalni direktor Zdravstveno-turističkog centra „Banja Vrućica“.

Medici.com

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

13 AUG 2018 Autor: Medicicom

Riječ urednika