Zdravstvo

20 APR 2023
Autor:
Medicicom

Првих 100 дана рада Владе Републике Српске
Од Нове године велики искораци у здравственој заштити у Републици Српској

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић рекао је да је поносан што је током првих 100 дана рада Владе Републике Српске набављена савремена вакцина против хуманог папилома вируса те одобрено финансирање за први програм пренаталних тестова у Републици Српској.

Препоручена и бесплатна вакцинација против хуманог папилома вируса ће се у Републици Српској организовано спроводити код дјевојчица и дјечака од 11 до 14 година живота у домовима здравља. Вакцинација против хуманог папилома вируса, коју препоручи доктор медицине или специјалиста одговарајуће гране медицине или која се тражи на лични захтјев корисника услуге, за лица која немају право на бесплатну вакцинацију спроводиће се у Институту за јавно здравство Републике Српске, а трошкове ће сносити корисник услуге.

Министар Шеранић наглашава да ће Министарство здравља и социјалне заштите и у наредном периоду у раду бити фокусирано на превентивне активности и програме, попут скрининг програма карцинома грлића материце у Републици Српској. О томе је недавно разговарао и са директором Регионалне канцеларије Свјетске здравствене организације за Европу Хансом Клугеом, као и о техничкој и финансијској помоћи СЗО за истраживање, знање, ставове и праксу у вези са вакцинацијом против хуманог папилома вируса.

У протеклом периоду Влада је донијела и одлуку о издвајању два милиона КМ за финансирање Програма неинвазивног пренаталног тестирања у Републици Српској за ову годину, што је новост уведена новим Законом о обавезном здравственом осигурању и велики искорак нашег здравственог система, имајући у виду да земље региона не финансирају ове тестове. 

Kао што је то случај и за све друге услуге здравствене заштите, ова дијагностичка здравствена услуга у Републици Српској биће једнако доступна за све осигуранике којима она буде потребна, односно медицински индикована, што одређује медицинска струка. Примјену пренаталних тестова као дијагностичке процедуре одредила је здравствена струка, тачније доктори медицине, специјалисти Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

Министар Шеранић истиче и да је Министарство у овом периоду било врло активно и по другим питањима, у циљу унапређења здравствених услуга грађанима Републике Српске, али и услуга корисницима социјалне, дјечје и породичне заштите. С тим циљем припрема се и нова Стратегија социјалне заштите, затим Закон о социјалној карти, као и друге мјере које имају за циљ да обезбиједе боље планирање и боље циљање мјера социјалне заштите. 

У првих 100 дана рада Владе Републике Српске реализована је и набавка десет нових савремено опремљених санитетских возила која су уручена директорима девет домова здравља те Болници „Србија“. У припреми је, додаје, и додјела пет ултразвучних апарата за поједине домове здравља у Српској који су исказали потребу за тим апаратима. Тиме се јачају њихови капацитети за превентивне активности и савремену дијагностику.

Министар Шеранић истиче и да је једна од најзначајнијих активности у првих 100 дана рада Владе Републике Српске и завршетак процеса јавне набавке и потписивање уговора за пројектовање, изградњу и опремање нове болнице у Требињу, а у наредном периоду планиран је и почетак радова на том објекту који је од огромног значаја за народ Херцеговине, али и за цјелокупан здравствени систем Републике Српске. 

На почетку мандата актуелне Владе договорене су и активности за завршетак Пројекта нове болнице у Добоју, а очекује се да ће крајем септембра бити завршена изградња и створени услови да се крене и са измјештањем болничких капацитета у нови објекат.

Очекује се и завршетак пројеката реконструкције болница у Фочи и Зворнику које финансира Влада Републике Српске.

„Очекујем да ћемо у наведеним роковима то завршити те да у сљедећој години можемо прећи на посљедња два пројекта из сегмента великих инфраструктурних улагања у болничком сектору, а то су реконструкција болница у Приједору и Градишци“, нагласио је министар Шеранић, подсјећајући да је, захваљујући визији и вољи руководства Републике Српске, у посљедњих 15 година слика наших болница потпуно промијењена.

Истовремено, завршена је сва техничка и тендерска документација за пројекат изградње медицинског комплекса у Бањалуци за чију реализацију је и Савјет министара почетком ове године прихватио уговор о задужењу. Тиме се стварају претпоставке за расписивање јавног позива за овај пројекат, а који подразумијева да се на једном мјесту нађу све установе важне за образовање здравствених радника, од средње медицинске школе, преко факултета, до центра за биомедицинска истраживања.

Министар Шеранић истиче и да је без информација са терена и консултација, како са стручном јавношћу, тако и са корисницима, односно пацијентима, тешко имати праву слику ефеката мјера које се доносе, због чега је у првих 100 дана рада нове Владе одржао и радне састанке са бројним партнерима, а што ће се наставити и наредном периоду.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 APR 2023 Autor: Medicicom

Zdravstvo Srbije