Zdravstvo

22 OCT 2023
Autor:
Medicicom

Uspjeh ljekara UKC Republike Srpske
Spasena pacijentkinja sa velikim oštećenjem srca

Zahvaljujući dobroj komunikaciji, timskom radu i stručnom kadru medicinskih profesionalaca u Univerzitetetskom kliničkom centru Republike Srpske u zadnjim sekundama spasen je još jedan ljudski život. Naime, u stanju šoka sa višestrukim povredama, zadobijenim u saobraćajnoj nesreći, primljena je životno ugrožena pacijentkinja srednje životne dobi. 

Tokom hitnog operativnog zahvata na grudnom košu tim Klinike za torakalnu hirurgiju uočio je vrlo rijetko napuknuće desne srčane pretkomore i srčane kese usljed udara u saobraćajnom udesu. Hitno je alarmiran tim Klinike za kardiohirurgiju te je spriječeno iskrvarenje i samim tim smrt pacijentkinje. Nakon zaustavljanja krvarenja iz srca, izvršena je rekonstrukcija srčane kese te je u rekordnom roku sve uspješno završeno i pacijentkinja je u zadnjem trenutku spasena. 

„Ponosan sam i presrećan što smo, uz podršku rukovodstva Republike Srpske i kolega iz Srbije, ostvarili ono što smo željeli. Pored hladnog programa operacija srca, uspješno izvodimo i operacije teških povreda srca. Želim da se zahvalim svima, naš Klinički centar je garancija stabilnosti života stanovnika Republike Srpske“, rekao je prof. dr Vlado Đajić. 

„Želim da se zahvalim kolegama iz Klinike za torakalnu hirurgiju, Klinike za kardiohirurgiju, Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje i našem Urgentnom centru. Ovo je najbolji pokazatelj timskog rada te načina kako se ostvaruju dobri rezultati i kako se promptno reaguje kada je riječ o teškim povredama. Mi smo evaluirali ovaj slučaj te donijeli brzu odluku da šaljemo tim u Urgentni centar da ulazi u operacionu salu. Onog momenta kada smo iskontrolisali krvarenje i prepoznali povredu srca, pozvali smo tim Kardiohirurgije koji je to uspješno zbrinuo. Rezultat nije izostao, pacijentkinja je dobrog opšteg stanja i stabilna je, nalazi se na odjelu Klinike za torakalnu hirurgiju. Želim da pozdravim sve timove koji su učestvovali u ovom zahvatu kao i da se zahvalim našem generalnom direktoru koji nam je omogućio da imamo Kardiohirurgiju. Samim tim rezultati neće izostati u budućnosti“, rekao je dr Marko Kantar.

Dr Miodrag Perić naglasio je da je Klinika za kardiohirurgiju od velikog značaja za Republiku Srpsku. „Povreda ove vrste se zaista retko dešava. Za 41 godinu, koliko radim u Institutu za kardiovaskularne bolesti ‘Dedinje’, bio je jedan slučaj povrede srca koja je uspešno sanirana. Kada je nešto retko, smatrate da je i teško, a sama struktura srca je teška i krvni sudovi su ponekad teški za šivanje. Ono što je bitno u ovom slučaju je da su kolege na vreme i tačno prepoznale o čemu se radi te korektno i izvanredno hirurški tome prišle i omogućile da se to efikasno zbrine. Kada imate povredu srca, a nemate dobar pristup i ne vidite odakle krvari, nemate mnogo mogućnosti, mnogo krvi se gubi, itd. Ovo je bio izvanredan tajming za sve, odluka da se ide u salu, koji pristup da se izabere i kako da se eksponira, jer je kod pacijentkinje pukla srčana kesa. Kompletna organizacija operativnog zahvata je bila na izvrsnom nivou. Sada kolege koje prime ovakve pacijente znaju da imaju kome da se obrate“, istakao je dr Perić.

„Prije svega želim da se zahvalim prof. dr Vladi Đajiću na formiranju Klinike za kardiohirurgiju, osoblju Klinike za kardiohirurgiju te osoblju Klinike za torakalnu hirurgiju. Radi se o pacijentkinji sa povredom srca gdje je došlo do kidanja desne pretkomore. Ovakvi slučajevi se ne dešavaju često i veoma su zahtjevni. Upravo ovakvi zahvati su najbolji rezultat našeg rada. Uz zavidan stepen organizacije i komunikacije sa drugim klinikama ostvarili smo naše rezultate, a to su spaseni ljudski životi. Ovo ne bi bilo moguće bez podrške Instituta za kardiovaskularne bolesti ‘Dedinje’ i Instituta za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica. Do sada imamo 300 uspješno operisanih pacijenata. Vrhunski kadar i vrhunska oprema doprinose ovakvim rezultatima. Ovo je samo još jedan dodatni motiv da nastavimo dalje da razvijamo Kardiohirurgiju UKC Republike Srpske“, rekao je dr Nikola Šobot. 

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

22 OCT 2023 Autor: Medicicom

NMK