Zdravstvo

20 DEC 2023
Autor:
Medicicom

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske
Humanitarna akcija “S ljubavlju hrabrim srcima”
Uručeno 19 inkubatora, od kojih će po jedan biti doniran Kosovu i Metohiji i bolnici u Livnu

Sedamdeset četiri aparata za porodilišta širom Republike Srpske, kao i 19 pokretnih inkubatora nabavljeno je u okviru akcije „S ljubavlju hrabrim srcima“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je svečano 30.oktobra 2023. godine u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske uručio inkubatore i opremu za zbrinjavanje novorođenčadi svim direktorima bolnica Republike Srpske. Inkubatori i monitori za praćenje vitalnih znakova su nabavljeni sredstvima prikupljenim u okviru humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima”, a edukaciju su završila 62 ljekara i medicinske sestre/tehničari.

“Danas je uručena medicinska oprema u sklopu humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima” koja je realizovana 2022. godine. Opremu za medicinski transport, stabilizaciju novorođenčadi, dobilo je svih deset bolnica, tj. sve bolnice u Republici Srpskoj, bolnica Gračanica na Kosovu i Metohiji i Kantonalna bolnica Livno u Federaciji BiH. Transparentnim procesom Udruženje pedijatara Republike Srpske nabavilo je 74 aparata koja su u službi spasavanja novorođenčadi, a od toga 19 najsavremenijih inkubatora. Istovremeno, Udruženje pedijatara vodi međunarodnu sertifikovanu edukaciju ljekara i medicinskih sestra/tehničara iz svih bolnica u Republici Srpskoj kako bismo omogućili da svu opremu koriste edukovani stručni kadrovi. Važno je naglasiti da je u sklopu ove humanitarne akcije nabavljeno19 inkubatora, a još jedan smo dobili od Ministarstva za porodicu Vlade Srbije, koji je namijenjen bolnici u Foči“, rekla je prof. dr Jelica Predojević Samardžić, predsjednica Udruženja pedijatara Republike Srpske i šefica Odjeljenja dječje hematoonkologije Klinike za dječje bolesti UKC Republike Srpske.

„Ovo je danas bila prilika da se zahvalimo predsjedniku Miloradu Dodiku za akciju „S ljubavlju hrabrim srcima“ koja je usrećila mnogu djecu, a i mnoge odrasle. Istovremeno, ovo je bila prilika da se zahvalimo za doprinos tome da UKC Republike Srpske bude ono što je danas – jedna moćna zdravstvena ustanova, jedna od najboljih zdravstvenih ustanova u regionu koja stoji rame uz rame sa zdravstvenim ustanovama mnogo bogatijih i razvijenijih država Evrope i svijeta“, rekao je prof. dr Vlado Đajić, generalni direktor UKC Republike Srpske.

Predsjednik Milorad Dodik je naglasio da je ovom akcijom prikupljeno 1 150 000 KM. „Zahvaljujem se svim donatorima i svima koji su izdvojili svoje lične priloge. To pokazuje ukupnu moć i energiju jednog društva, da reaguje na izazove koje prepoznamo kao urgentne i da ih na ovaj način pokušamo riješiti. Želim još da se zahvalim Udruženju pedijatara i svim pedijatrima u Republici Srpskoj što su pokazali interes za ovo prikupljanje i oni su ti koji su odlučivali koju opremu nabaviti te kako provesti proceduru. Najvažnije je kako rasporediti ove aparate što su naši pedijatri i učinili sa stručnog stanovišta. Sve odluke su donesene jednoglasno. Vjerujem da će ovo pomoći djeci kada im je potrebna brza pomoć i pravovremena reakcija medicinskog osoblja sa najsavremenijim aparatima. Ranije nismo imali transportne inkubatore, a sada ih svaka bolnica ima. Imamo stručni kadar koji će rukovati ovom opremom“, istakao je predsjednik Milorad Dodik.

Uručivanju inkubatora i opreme su prisustvovali i Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH, Nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, kao i Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi RS.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 DEC 2023 Autor: Medicicom

NMK