Zdravstvo

27 APR 2024
Autor:
Medicicom

“Medici.com”, 15.3.2024. godine
Osvrt na jubilej 20 godina sa vama

Vreme je život, a život je vreme… koliko ga razumemo toliko ga i ne poznajemo... a teško ga je sustići… Ali njega ne smemo izgubiti, jer se ono nikada ne vraća. Kroz vreme se zabroje i sami brojevi, a kamoli čovek. U tom vratolomnom vremenskom nizu, listajući stranice sećanja, stojimo sa Vama, rame uz rame, evo već punih 20 godina. S ponosom, radosni i srećni! Od ideje do realizacije, od broja do broja! Godine procesa, koračanja i stvaranja. Kilometri puteva između gradova, kongresa simpozijuma, intervjua, reportaža i druženja, povezujući vreme i prostor u jednu celinu. Ulog je veliki! Nije se sastojao samo u ideji, već i u mnogo rada, discipline i znoja. Uz takvu formulu, pored vere i sreće, uspeh nije mogao da izostane. A uspeh je kada smeš da se osvrneš, da analiziraš... Da li je svaki korak stao na odgovaraujući vremenski pločnik? Kolika je piramida koju smo sazidali? Da, kada se osvrnemo iza sebe u vremenski procep koji se zove prošlost, predivno je ugledati monumente koje smo izvajali svojim idejama i radovima, a svojim rukama ih oblikovali u velika dela. Da je tako, svedoči naš jubilej na kojem su nam pružene srdačne i iskrene ruke, reči divljenja i zahvalnosti i ispoljene najiskrenije želje da nastavimo istim i još boljim putevima ostvarenja.

Dan krunisanja i cilja, dan opravdanja i zahvalnosti. U zgradi Vlade Republike Srpske, u svečanoj sali, 15. marta, 2024. pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, upriličena je svečanost u čast 20 godina postojanja i trajanja časopisa “Medici.com”, kao svetionika na pisanom zdravstvenom okeanu naših prostora. Svečanost na visokom nivou. Preko 150 zvanica. Zvanice sa značajnih zdravstvenih pozicija Republike Srpske, Srbije, Makedonije, Federacije BiH, Crne Gore… Predstavnici farmaceutskih kuća, naši saradnici, naši gosti, naši prijatelji… porodica! Svi oni su svojim cenjenim prisustvom dali odu i poštovanje časopisu “Medici.com” i njegovim stvaraocima. Za govornicom su se smenjivali saradnici, prijatelji, ali i domaćini. 

Velika je čast obojiti ovaj dan najlepšim emocijama, jer tamo gde ljubav ispisuje stranice, najlepše i najdugovečnije priče opstaju. Upravo nas je ta ogromna ljubav, vešto protkana nesebičnim davanjem i stvaranjem, dovela do ovog, za nas nemerljivo važnog i toplog trenutka. U „Medici.com“, mnogi su osim izuzetnog znanja utkali i dušu, a duša je ono što ne poklanjamo tako lako, a to je gotovo opipljivo u svakom novom slovu, tekstu, stranici, broju… 

O izazovima, o ljubavi, kreiranju, prijateljstvima, vešto ušuškanim u stranice „Medici.com“-a, njegovom životu i trajanju, govorila je direktorka Vera Pušac, toplo pozdravila prisutne i evocirala sećanja na nastanak i trajanje ovog posebnog časopisa. 

Posebnu energiju, duh i snagu „Medici.com“-u, kroz sve godine iza nas, udahnuli su predsedavajući ove svečanosti, prof. dr Snežana Popović Pejičić, dopisni član ANURS, akademik Duško Vulić, prof. dr Elizabeta Ristanović, Vera Pušac, direktorka magazina, i prim. dr Momir Pušac, glavni urednik „Medici.com“-a.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske sve ove godine pružalo je nesebičnu podršku i bilo nam je partner u promociji zdravlja. Čast je i zadovoljstvo što je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS dr Alen Šeranić otvorio našu svečanost i kazao da “Medici.com” predstavlja arhiv razvoja zdravstvenog sistema Republike Srpske, jer se kroz njega može hronološki pratiti unapređivanje sistema zdravstva u Srpskoj. Uputio je iskrene čestitke timu “Medici.com”-a koji vredno radi već 20 godina. “Stekli ste zavidnu reputaciju o čemu svjedoči današnje prisustvo visokih zvanica i eminentnih stručnjaka iz svih oblasti. ‘Medici.com’ je raritet po kvalitetu i standardu koji ljubomorno čuvate i njegujete. Svi brojevi do sada ostaju kao zapis razvoja zdravstvenog sistema i medicinske nauke RS i siguran dokaz da kvalitet može da odoli svim izazovima. Izgradili ste brend kojem se vjeruje, koji stoji na čvrstim temeljima medicine, zasnovane na dokazima”. Rekao je i da je veoma važno za RS i region da postoji ovakav časopis, jer se u njemu, na jednom mestu može sagledati sve ono što se dešava u svetu medicine u Srpskoj i regionu.

I Akademija nauka i umetnosti RS prepoznala je koncept koji smo kreirali i snažno podržala ovaj jedinstveni časopis. Ispred Akademije nauka, goste je pozdravio akademik Dragoljub Mirjanić, podpredsednik ANURS, te sa nama podelio impresije ove divne saradnje. 

Skup je pozdravio i prof. dr Milan Nedeljković, inostrani člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i predsednik SLD-a, krovne institucije svih doktora medicine i doktora stomatologije u Srbiji. Tom prilikom je dr Nedeljković kazao da „Medici.com“ nije samo časopis, to je enciklopedijsko izdanje, poseban udžbenik, koji nas, u Srbiji, posebno pleni svojom informativnošću i saznajnim momentima svega šta se dešava u srpskom svetu s jedne i s druge strane Drine.

U ime akademske zajednice, u ime rektorskog tima Univerziteta u Banjaluci, skupu se obratio i rektor Univerziteta u Banjaluci, prof. dr Radoslav Gajanin i kazao da je časopis „Medici.com“ jedinstven iz oblasti medicine na ovim prostorima, jer je za naučnike iz oblasti zdravstvenih nauka jako važno da, pored toga što rade i pišu, da to i publikuju jer za 100 – 150 godina neće se znati da su uopšte bitisali na ovim prostorima i iskazao veliko poštovanje na istrajnosti u uređivanju i objavljivanju najznačajnijih dešavanja iz oblasti medicine

Na naše veliko zadovoljstvo, među uvaženim zvanicama je i prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Banjaluci, dopisni član Akadmije nauka RS i bliski prijatelj “Medici.com”-a, od samog njegovog prohodavanja. Obraćajući se prisutnima, u emotivnom i prisnom govoru, kakav je i svojstven odanim prijateljima, napravio je kratku retrospektivu družbovanja sa časopisom i njegovim stvaraocima. Rekao je da je “Medici.com” bio svedok svih bitnih razvojnih momenata u cvetanju zdravstva RS od 2004. godine pa do danas, a posebno je podcrtao veličinu “Medici.com”-a u promociji zdravlja i prevenciji bolesti, što je od vitalnog značaja za populaciju.

Generalni direktor najveće zdravstvene ustanove u RS Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Vlado Đajić, u iskrenom obraćanju, istakao je veliku važnost “Medici.com”-a u tome, što ga zdravstvene ustanove RS doživljavaju kao svoj časopis te da je on ogledalo njihove aktivnosti, a istovremeno je prozor u svet… u pravom smislu, mozaik medicinskih komunikacija. Da nije bilo „Medici.com“-a, mnogi ne bi znali da je UKC jedna veoma moderna, dobro organizovana i dobro opremljena ustanova. Uz podršku Ministarstva zdravlja, rukovodstva Republike Srpske, Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci i zdravstveih ustanova iz Srbije, UKC je rame uz rame, ako ne i bolji od mnogih u regionu. Uz iskrene čestitke, dr Đajić je poželeo da uz doprinos svih, kako finansijskom pomoći, tako i dobrim tekstovima, da ovaj časopis živi zauvek.

Farmaceutske kompanije od početka su prepoznale ideju i koncepciju časopisa “Medici.com” i sa zadovoljstvom učestvovale u njegovom stvaranju. Među onima koje su prisutne od prvoga broja pa do ovog 121. jeste Kompanija “Hemofarm”, koja je i generalni sponzor našeg jubileja „’Medici.com’ -20 godina sa Vama“. Ispred ove farmaceutske kuće, sa gostima, impresije naše izuzetno uspešne dugogodišnje saradnje, podelio je dr Saša Urošević, direktor Kompanije “Hemofarm” u BiH. Rekao je da je “Medici.com” veoma moderan i dopadljiv časopis, koji nije samo informativan već i edukativan. Bogatstvo tematike, veoma razumljivi tekstovi široj populaciji, teme aktuelne i interesantne, izuzetno kvalitetan dizajn, kao i dozirana zastupljenost propagandnog sadržaja, kvaliteti su koji “Medici.com” svrstavaju među vodeće časopise sa medicinskom tematikom na Balkanu, koji čitaocu daje osećaj pripadnosti.

Od prvoga dana sa nama je i „Medikom“ Bijeljina sa direktorom i vlasnikom gospodinom Ljubom Perićem, koji je naš veliki prijatelj i saradnik u svakom trenutku. Čovek koji je uvek tu i za svaki vid saradnje. Beskrajno mu hvala na svemu! 

“Medici.com” ima rubriku “Zdravstvo Srbije”, u kojoj je veoma bogato i sadržajno zastupljeno i vojno zdravstvo. Skupu se obratio kum porodice Pušac, brigadni general prof. dr Zoran Popović, donedavno na funkciji načelnika Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane Republike Srbije, specijalista ortopedske hirurgije i traumatologije, svetsko ime za ortopediju kukova i kolena, izuzetan čovek, iz naših krajeva, tačnije iz Teslića. U veoma emotivnom obraćanju, prof. Popović nije ni mogao, a ni hteo da sakrije zadovoljstvo i iskrenu emociju poštovanja prema porodici Pušac i njihovom dvadesetogodišnjem pregalaštvu u zidanju “Medici.com” hrama. Najiskrenije, najemotivnije i najtoplije, onako prijateljski, bratski, kumovski, poželeo je uspeh i u buduće: “Jer ‘Medici.com’ je simbioza zdravstva na našim prostorima. Mi nemamo ni referentniji niti poželjniji časopis iz oblasti zdravstva i moramo uložiti kako naše stručne napore, tako i sve druge, jer ovo je očigledno deo istorije nas sa ovih prostora u našoj struci”, kazao je prof. Popović.

Svojim prisustvom naš skup je oplemenila i prof. dr Elizabeta Ristanović, član stručno-naučnog konzilijuma redakcije “Medici.com”, naš prijaetelj i dugogodišnji saradnik. Ona je nesebičnim angažmanom, prepoznatljivim elanom i veštinom komunikacije, “Medici.com”-u otvorila brojna vrata institucija u Srbiji i Crnoj Gori i doprinela da mozaik medicinskih komunikacija bude raskošniji. Verujem da će ta saradnja i prijateljstvo trajati dok je i nas. Kao briljantan intelektualac, naučni i nacionalni pregalac, dobitnik Vukove nagrade za doprinos nauci, prosveti, kulturi Republike Srbije i srpskog etničkog prostora u celini, gostima se obratila besedom, pre bi se reklo odom “Medici.com”-u, koja nikoga nije ostavila ravnodušnim. 

Nažalost, veliki broj prijatelja i saradnika časopisa “Medici.com” nije bio u mogućnosti da prisustvuje ovoj našoj svečanosti, ali su uputili najlepše i najiskrenije čestitke redakciji povodom jubileja sa željom za uspešnu saradnju i u narednim godinama. Posebno ističemo akademika Vladimira Kanjuha, iz Beograda, akademika Drenku Šećerov, iz Beograda, prof. dr Srboljuba Golubovića, iz Banjaluke, akademika Rajka Igića, iz Čikaga, prof. dr Miodraga Radunovića, dekana Medicinskog fakulteta u Podgorici, generala Miodraga Jevtića, iz Beograda, Slavicu i Dragana Nikolić, iz “Medical” Crna Gora, i mnoge druge koji su uputili pozdrave i čestitke našoj redakciji.

I, najzad domaćini! Jelena Pušac, marketing menadžer i urednik portala Mozaik medicinskih komunikacija - „Medici.com u virtuelnom svetu“, kao novine na stvaralačkom nebu “Medici.com”-a. To govori da časopis prati moderne trendove i ide u korak sa vremenom. Advokat, dr Jovana Pušac, pravni savetnik “Medici.com”-a, daje svoje viđenje pravnog stvaralačkog opusa časopisa u vremenskom jezgru od ovih 20 godina, kao deo stvaralačkog tima od prvih korica i prvih stranica. Kristina Đorđević, advokat iz Beograda, svojim tekstovima iz rubrike “Medicina i pravo” oplemenjuje časopis sudskom praksom i medicinskim pravom Srbije. Gospođa Vera Pušac, direktorka, i prim. dr Momir Pušac, glavni i odgovorni urednik“Medici.com”-a, domaćini skupa, kratkom poetskom pričom, dali su završni pečat ovom jubilarnom druženju, kojem je osnova i potka bila iskrena i prijateljska emocija. 

„Čedo moje, ruka ti je vična i vješta peru i hartiji. Bog te je obdario i odredio da nas ti prvi čitko zapišeš u knjige. Zapiši nas u knjigu naroda na ovome svijetu da se zauvijek zna da smo bili, da jesmo i da će nas biti“.

(Iz zaveštanja velikog župana srpskog Stefana Nemanje, svom sinu Svetom Savi)

I, najzad, grandiozni gastronomski užitak! Raskošan švedski sto i koktel, dali su ovom jubileju zasluženu kompletnost i punoću.

Šta reći na kraju?! Beše to epoha našeg vremenskog ciklusa koji zovemo život, kada smo prohodavali kao pisani medij, da bismo se danas popeli na visoki tron, vredan poštovanja. Ako se zapitamo „Kud plovi ovaj brod...i da li iko zna, šta more sprema...?!“, sada već možemo reći, da ovaj brod plovi po jasnim koordinatama. Kormilo je u čvrstim rukama, a jedra su mu jaka i izdržljiva. Filigranskom preciznošću tkale su ih ruke, strpljive i pokorne. Izatkana su skladnim i harmoničnim nitima. Ljubav i zajedništvo prožima svaku njihovu potku, a porodični duh, svaku njhovu osnovu. I dok je tako, ovaj brod i dalje može kroz ustalasalo more balkanske stvarnosti.

Piše: Vera Pušac

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

27 APR 2024 Autor: Medicicom

NMK