Zdravstvo

20 JUN 2024
Autor:
Medicicom

12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara, 6-13. 5. 2024. godine
Sedmica sestrinstva

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske, kao prvo osnovano strukovno udruženje u Republici Srpskoj, od 1998. godine obilježava 12. maj, Međunarodni dan medicinskih sestara. Unazad 12 godina, kako bismo skrenuli pažnju na sestrinsku profesiju, ovom danu smo posvetili cijelu jednu sedmicu koja se završava svečanom akademijom za medicinske sestre, tehničare i babice, članice udruženja.

U toku sedmice, 6-13. 5. 2024. godine, organizovali smo predavanja za medicinske sestre u zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, preventivne i promotivne aktivnosti za građane Republike Srpske čiji je cilj da pokažemo da su medicinske sestre ključne za zdravlje društva u cjelini i da su dragocjen i neiscrpan resurs svake nacije. Neophodno je ulagati i zaštititi profesiju medicinskih sestara, prepoznati i vrednovati zdravlje kao najvažniji resurs. Ulaganjem u medicinske sestre obezbjeđujemo održivu budućnost, a samim tim kvalitetnu zdravstvenu njegu za našu populaciju. Kvalitetnu zdravstvenu njegu ćemo imati obezbjeđivanjem sigurnih i zdravih uslova rada, obezbjeđivanjem sredstava za rad, poštovanjem prava medicinskih sestara, cijeneći, štiteći i poštujući medicinske sestre, dovoljnim brojem osoblja, tj. unapređenjem strategije zapošljavanja i zadržavanje medicinskih sestara na radnom mjestu, priznavanjem razvojnih aktivnosti kroz školovanje i druge aktivnosti koje su neophodne kako bi sestrinstvo obavljalo posao sigurno i djelotvorno. Kvalitetna zdravstvena njega i sigurnost za populaciju se može obezbijediti poštujući i promovišući ulogu medicinskih sestara, tehničara i babica kao zdravstvenih stručnjaka, istraživača, edukatora i voditelja u polju njihovog djelovanja. Nacionalna udruženja su stručni partneri u aspektima socijalne i zdravstvene politike i pouzdan glas sestrinstva.

ICN-ova tema za Međunarodni dan medicinskih sestara 2024. godine je „Naše medicinske sestre. Naša budućnost. Ekonomska moć zdravstvene njege“. Ovogodišnji slogan osvjetljava prednost podizanja profesije medicinskih sestara dubinskom analizom kako sestrinska profesija transformiše pružanje zdravstvene zaštite, ekonomski razvoj, mir i društveno blagostanje. Tema koju je ICN izabrao za ovu godinu odražava cilj, percepciju, pokazujući kako strateško ulaganje u sestrinstvo može donijeti značajne ekonomske i društvene koristi. Zato se ove godine ističu ekonomski razlozi za ulaganje u sestrinstvo, njihovo obrazovanje i liderstvo.

UMSTIB Republike Srpske, kao i prethodnih godina, je prihvatio ICN-ovu temu i svojim aktivnostima je skrenuo pažnju da ulaganje u sestrinstvo ima smisla i neophodno je za postizanje zdravstvene pokrivenosti i čini značajan korak ka zdravijoj, prosperitetnijoj zajednici. ICN-ova povelja za promjene se odnosi na zaštitu profesije, osiguravanje sigurnih i zdravih uslova rada za medicinske sestre, brigu o psihičkom zdravlju medicinskih sestara, ulaganje u obrazovanje i bolje paniranje radne snage. Povelja za promjene trebalo bi da se svuda koristi za stvaranje promjena koje žele medicinske sestre. Dizajniranjem svoje budućnosti medicinske sestre bi privukle mnoge pojedince da postanu medicinske sestre kao i da zadrže medicinske sestre u profesiji.

Udruženje medicinskih sestara, tehničara i babica Republike Srpske je u toku svoje sedmice sestrinstva pored edukativnih stručnih predavanja u zdravstvenim ustanovama Republike Srpske organizovalo i aktivnosti za građane Grada Banjaluka u Parku „Petar Kočić“. Dana 13.5.2024. godine, sa počekom u 10 časova, se krenulo s aktivnostima u domenu sestrinskih kompetencija. Preko 300 građana je posjetilo štand udruženja, izmjerilo šećer u krvi, krvni pritisak, tjelesnu težinu, dobilo savjet o zdravim stilovima života. Članovi udruženja su zajedno sa učenicima Srednje medicinske škole iz Banjaluke radili ove sestrinske intervencije. Ove naše aktivnosti uvijek nailaze na odobrenje građana koji tradicionalno podržavaju ovu aktivnost. Pomoć i podršku za održavanje i obilježavanje dana medicinskih sestara smo dobili od Grada Banjaluka.

Završnica ovogodišnje Sedmice sestrinstva je bila svečana akademija na kojoj su dodijeljena priznanja zaslužnima za razvoj i unapređenje sestrinske profesije u Republici Srpskoj. Svečanoj akademiji je prisustvovao ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske dr Alen Šeranić, članovi porodice Trišić, Momir i Vera Pušac, naše drage penzionisane članice Biljana Pandžić i Vida Jerković kao i medicinske sestre-tehničari, članovi udruženja. 

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je u svom pozdravnom govoru naglasio značaj i važnost sestrinske profesije, čestitao je sestrama njihov dan i upoznao je prisutne sa planovima Ministarstva zdravlja za sestrinsku profesiju u budućem periodu.

Ivo Andrić je rekao: „Život nam vraća samo ono što drugima dajemo“. Zbog svega šta su oni učinili i šta čine za profesiju na polju obrazovanja medicinskih sestara, dobitnici ovogodišnjeg priznanja koje dodjeljuje udruženje su: 

*Medicinska škola Banjaluka, koja sa udruženjem ima zajedničke aktivnosti, ciljeve, planove radi dugi niz godina na unapređenju statusa profesije medicinskih sestara. Koordinatorka praktične nastave Nikolina Milišić aktivan je član udruženja i poveznica sestara koje se obrazuju sa onima koje su već zasnovale radni odnos. Priznanje je primila Nikolina Milišić koja se prigodnim riječima zahvalila u ime rukovodstva škole i naglasila značaj dosadašnje ali i buduće saradnje za sestrinsku profesiju.

* Medicinski fakultet u Banjaluci, Studijski program sestrinstva, je dobitnik priznanja zbog svega što radi i što je uradio za sestrinsku profesiju. Uređenje obrazovanja sestara na diplomskom i dodiplomskom nivou je dugotrajan proces koji je iziskivao vremena, truda, znanja i podrške, usklađivanja sa EU direktivama, zakonskim regulativama. Sve ovo i mnogo više su uradili i dalje rade na Studijskom programu sestrinstva ali i drugih profesija u zdravstvu na Medicinskom fakultetu u Banjaluci na čelu sa dekanom prof. dr Rankom Škrbićem, a sve sa ciljem da imamo kvalitetno obrazovanje, sa svim vještinama, znanjima, kompetencijama i svemu neophodnom kako bismo pružili kvalitetnu zdravstvenu njegu. Priznanje je primila docent Duška Jović, šef Katedre za zdravstvenu njegu. Duška Jović je prisutne upoznala sa aktivnostima koje su provedene u prošlom periodu, ali i prezentovala dio planiranih aktivnosti za budućnost.

Akademija i Sedmica sestrinstva UMSTIB Republike Srpske za 2024. godinu je završena rečenicom: Ne idite samo tamo gdje vas put vodi. Prođite i mjestima gdje nema puta, kako bi ostavili trag.” i najavom VI kongresa UMSTIB Republike Srpske sa međunarodnim učešćem 6.6 - 9.6.2024. godine u Banjaluci.

 

Mr Živana Vuković Kostić, predsjednica UO UMSTIB RS

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 JUN 2024 Autor: Medicicom

NMK skupovi