Zdravstvo

21 AUG 2022
Autor:
Medicicom

Trideset godina Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

Druženjem sa građanima obilježen jubilej

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, pod sloganom ‘’Snaga je u solidarnosti’’, obilježio je 27. jula trideset godina postojanja, na način da su u svim opštinama u kojima se nalaze filijale Fonda organizovana druženja sa građanima i promovisana prava osiguranika.

Naime, radnici Fonda su u Banjaluci, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Doboju, Prijedoru, Foči, Zvorniku i Trebinju dijelili građanima vodiče kroz prava iz zdravstvenog osiguranja, informišući ih o njihovim pravima i procedurama ostvarivanja prava.

Ovo je bila prilika i da građani postave pitanja radnicima Fonda, iznesu eventualne probleme sa kojima se susreću prilikom ostvarivanja prava iz zdravstvenog osiguranja te daju svoje sugestije, jer nam je u cilju da i dalje partnerski gradimo što bolji sistem zdravstvenog osiguranja u Srpskoj. Pored toga, ova aktivnost, kao i prethodne koje su organizovane povodom jubileja, imala je za cilj da jača svijest građana o značaju zdravstvenog osiguranja, naročito načela solidarnosti na kojem počiva naše obavezno zdravstveno osiguranje. Zahvaljujući upravo tom načelu svi osigurani građani imaju jednaka prava, bez obzira na ekonomski i socijalni status, zbog čega i slogan naše kampanje glasi ‘’Snaga je u solidarnosti’’.

Tokom druženja sa građanima, svi zainteresovani su, između ostalog, informisani o novim pravima koja su uvedena u proteklim godinama. Naime, prava iz zdravstvenog osiguranja Fond u kontinuitetu proširuje te se iz godine u godinu u naš zdravstveni sistem uvode nove procedure liječenja, nove terapije, a konstantno se radi i na pojednostavljenju procedura kako bi osiguranici svoja prava koristili na što jednostavniji i brži način. Uprkos ograničenim prihodima, Fond uspijeva da konstantno unapređuje kvalitet i dostupnost zdravstvene zaštite građana Srpske, prvenstveno zahvaljujući racionalnom poslovanju i upravljanju troškovima. Upravo zahvaljujući odgovornom poslovanju su i stvorene mogućnosti za uvođenje novih prava osiguranika, a konstantno unapređenje zdravstvene zaštite je osnovno opredjeljenje FZO RS i u narednom periodu.

Inače, sve aktivnosti koje FZO RS organizuje u povodu 30-og rođendana posvećene su onima zbog kojih Fond i postoji, a to su naši osiguranici. Tako smo prvu aktivnost posvetili najmlađima, kojima je FZO RS poklonio koncert dječjeg hora ‘’Vrapčići’’ 9. juna u Banjaluci. Uprkos lošem vremenu, ni tmurni oblaci ni kiša nisu uspjeli da pokvare vedrinu dječjih osmijeha i pozitivnu energiju koju smo dijelili zajedno sa ‘’Vrapčićima’’. Štaviše, šareni kišobrani u publici, pomiješani sa bijelim balonima, na kojima se nalazio logo Fonda koje smo dijelili mališanima, učinili su atmosferu još razdraganijom i veselijom. Pored koncerta ‘’Vrapčića’’, još jedna aktivnost koju smo posvetili najmlađima, ali i našim radnicima, jesu dječji dani u filijalama i poslovnicama FZO RS. Do sada su dječji dani održani u nekoliko naših filijala i poslovnica, a to je bila prilika da se djeca zaposlenih kroz igru i druženje upoznaju sa zanimanjima i radnim prostorom svojih roditelja, baka i deka, kao i samom institucijom. Inače, ovo je jedna od aktivnosti koja ima za cilj i jačanje timskog duha, motivacije i međusobnih odnosa u kolektivu što je ključno za efikasan i produktivan rad svake organizacije. Naime, samo sa ‘’zdravim’’ kolektivom možemo biti i istinski servis građana, što je osnovna uloga FZO RS. 

Podsjećamo, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske osnovan je 27. jula 1992. godine.

Kusturić:
Poboljšanja postignuta u svim segmentima

Vršilac dužnosti direktora Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske Dejan Kusturić svim osiguranim licima i radnicima Fonda čestitao je dan osnivanja FZO RS. ‘’Biti na čelu institucije od čijih prihoda zavisi funkcionisanje cjelokupnog zdravstvenog sistema i koja finansira zdravstvenu zaštitu za više od milion građana je uvijek izazovno, a naročito u turbulentnim godinama koje su pratile razvoj Fonda. Tim više, zajedno sa svojim saradnicima, ponosan sam što je Fond danas finansijski stabilna institucija i što smo, uprkos svim izazovima, uključujući i period pandemije, ne samo očuvali finansijsku stabilnost i dostignuti nivo prava iz zdravstvenog osiguranja, već smo uspjeli i dodatno da proširujemo prava osiguranika’’, rekao je Kusturić koji funkciju vršioca dužnosti direktora Fonda obavlja od novembra 2016. godine. On je naveo da su poboljšanja u obaveznom zdrvstvenom osiguranju koja su postignuta proteklih godina evidentna u svim segmentima. ‘’To je bilo moguće postići uvažavanjem naših osiguranika i poslovnih partnera, kao i odgovornim poslovanjem. Za sve što je u ovoj oblasti postignuto u proteklom periodu, pored Vlade Srpske, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i samog Fonda, značajne zasluge pripadaju i brojnim udruženjima građana kako pacijenata, tako i zdravstvenih radnika sa kojima je Fond sarađivao i na tome im se zahvaljujemo, kao i svim našim poslovnim partnerima’’, naglasio je Kusturić. Dodao je da vjeruje da svi pomenuti dijele zadovoljstvo što je Fond danas stabilna institucija, jer je to ujedno garant nesmetanog funkcionisanja zdravstvenog sistema. ‘’Posebno želim da 30. rođendan čestitam svim radnicima FZO RS, uključujući i nekadašnje radnike Fonda i prethodna rukovodstva, jer svi oni su dali svoj doprinos u razvoju Fonda i zdravstvenog osiguranja Republike Srpske’’, rekao je Kusturić.

On je poručio da će FZO RS i u narednom periodu nastaviti da unapređuje svoju organizaciju, a u saradnji sa resornim ministarstvom, zdravstvenim ustanovama i drugim institucijama i udruženjima građana gradiće još bolji i efikasniji zdravstveni sistem za građane Srpske. ‘’Sigurni smo da će Fond i u narednim godinama biti aktivan učesnik napretka i razvoja ne samo zdravstvenog sistema, već cjelokupnog društva i naše Republike’’, naglasio je Kusturić.

Šeranić:
FZO je ključna snaga zdravstva

Čestitku u povodu jubileja FZO RS uputio je ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić. ‘’U ime Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i u svoje ime upućujem vam najiskrenije čestitke povodom 30 godina postojanja i rada našeg Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske jedna je od najvažnijih institucija u Republici Srpskoj, sa kojom se razvijao i napredovao, promovišući zajedništvo i solidarnost, vrijednosti na kojima počiva naš zdravstveni sistem. Zahvaljujući upravo vama, koji ste svih ovih godina uvažavali potrebe naših osiguranika i pratili najnovija dostignuća medicinske nauke, obim prava u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja stalno se proširuje i unapređuje inovativnim terapijama. U izuzetno teškim okolnostima, poput pandemije virusa korona, Fond je bio ključna snaga, zahvaljujući kojoj je naš zdravstveni sistem odgovorio i na ovakvu vrstu izazova. Čak i u takvim okolnostima, nastavili ste da unapređujete prava osiguranika, a istovremeno budete i čvrst oslonac našim zdravstvenim ustanovama. Želim vam dobro zdravlje i da svojim predanim radom i zalaganjem nastavite da unapređujete prava naših građana na polju zdravstvenog osiguranja, na ponos cjelokupnog zdravstvenog sistema Republike Srpske’’, naveo je Šeranić u čestitki. Jubilej je, takođe, čestitao i direktor Bolnice Bijeljina Zlatko Maksimović, direktor Glasa Srpske Boris Dmitrašinović i drugi.

 

Nikolina Dušanić, Odjeljenje za odnose s javnošću FZORS

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

21 AUG 2022 Autor: Medicicom

Uvodna reč