Zdravstvo

21 OCT 2022
Autor:
Medicicom

Banjaluka, 29. septembra 2022. obilježen Svjetski dan srca

Koristi srce za čovječanstvo, za prirodu i sebe

U organizaciji Fondacije “Zdravlje i srce”, Udruženja kardiologa RS, JZU Doma zdravlja Banjaluka, Medicinskog fakulteta Banjaluka, Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa “Dijabet broj jedan”, i učenika Medicinske škole 29. septembra u Banjaluci, kod Gradske tržnice i na Banj brdu, je obilježen Svjetski dan srca.

Građani su imali priliku da dobiju stručne savjete o zdravom načinu života te faktorima rizika za nastanak bolesti srca i krvnih sudova.

Medicinski radnici iz timova porodične medicine su zainteresovanima omogućili mjerenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi, kao i analizu tjelesne mase.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana srca je bila “Koristi srce za čovječanstvo, za prirodu i sebe”, s ciljem da se svi potrude da imaju promjene koje vode ka zdravijem srcu.

Svjetski dan srca se obilježava svake godine širom svijeta, s ciljem da se poveća nivo svijesti stanovništva o tome da se obolijevanje od kardiovaskularnih oboljenja može spriječiti uvođenjem zdravih životnih navika i redovnim ljekarskim kontrolama.

Akademik Duško Vulić, nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Republici Srpskoj, je kazao da svake godine u svijetu 17,9 miliona ljudi umre od posljedica bolesti srca i krvnih sudova. “Za 20 godina, koliko se bavimo preventivnim programima, uspjeli smo da u Republici Srpskoj i Federaciji BiH smanjimo smrtnost od ove bolesti i da više nismo među zemljama veoma visokog rizika. Taj podatak je prošle godine i zvanično objavila Svjetska zdravstvena organizacija”, rekao je Vulić.

Akademik je podsjetio da su faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti visok krvni pritisak, visok nivo holesterola, prekomjerna uhranjenost/gojaznost, upotreba duvana, fizička neaktivnost i šećerna bolest.

Predsjednik Udruženja kardiologa Republike Srpske i načelnik Klinike za kardiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prof. dr Tamara Kovačević Preradović istakla je da su kardiovaskularne bolesti vodeći uzročnik obolijevanja i umiranja kako u svijetu, tako i u Republici Srpskoj, ali da je u proteklom periodu zabilježen trend smanjenja mortaliteta.

“Svake godine u cijelom svijetu ovaj dan se obilježava pod određenom parolom, ove godine je parola da napravimo obećanje sebi, radi sebe i svojih bližnjih na koji faktor rizika ćemo da učestvujemo kako bismo očuvali svoje zdravlje srca”, rekla je prof. Kovačević.

Direktor banjalučkog Doma zdravlja doc. dr Nevena Todorović je rekla da ova zdravstvena ustanova veliki akcenat stavlja na preventivne preglede.

U Domu zdravlja je otvoren Centar za promociju zdravlja i prevenciju bolesti koji vodi računa o svim preventivnim aktivnostima s ciljem povećanja obuhvata građana kojima će biti urađeni preventivni pregledi na ranom otkrivanju faktora rizika za određena oboljenja, kao i njihovo otkrivanje u fazi prije pojave simptoma i kada su izlječiva.

Predsjednik Udruženja osoba oboljelih od dijabetesa “Dijabet broj jedan” Jelena Škrbić Radić kazala je da ovo udrženje promoviše prevenciju oboljelih od dijabetesa.

“Ova bolest se mora držati pod kontrolom jer uzrokuje kardiovaskularne bolesti”, istakla je Radićeva.

Savjeti kako da sačuvate svoje srce:

• Budite mudri u izboru hrane i pića,

• Budite fizički aktivni,

• Recite NE pušenju.

Svi možemo biti heroji svoga srca tako što ćemo obećati sebi, svojoj porodici i svojim prijateljima, da male promjene u životnom stilu mogu uticati na zdravlje našeg srca: prestanak pušenja, pravilna ishrana, pola sata fizičke aktivnosti dnevno mogu da pomognu u prevenciji bolesti srca i krvnih sudova.

U organizaciji Fondacije “Zdravlje i srce” i u saradnji sa Domom zdravlja Banja Luka, Medicinskim fakultetom u Banjoj Luci, Gradom Banja Luka uz učešće prof. dr Radomira Zrnića sa Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Banjaluka i članova Asocijacije „Sport za sve“ Banjaluka, manifestacija obilježavanje Svjetskog dana srca  uspješno je završena pešačenjem i vježbama na Banj brdu.

Medici.com

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

21 OCT 2022 Autor: Medicicom

NMK