Zdravstvo Srbije

20 AUG 2021
Autor:
Medicicom

Svetska nagrada za pronalazaštvo

Gordana Vunjak Novaković

Gordana Vunjak Novaković razvila je metod za razvoj ćelija izvan tela i time ponudila materijal za rekonstrukciju lica i time kreirala put ka zameni oštećenog plućnog i srčanog tkiva. Ova naučnica sa srpskim i američkim državljanstvom živi i radi u Americi. Sada je profesorka biomedicinskog inženjerstva i medicinskih nauka na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i biomedicinskog inženjerstva MIKATI FONDACIJE. Nedavno je izabrana za vodećeg svetskog pronalazača u konkurenciji petnaest finalista iz celog sveta. Ceremonija dodele nagrade organizovana je u Minhenu i to prvi put na daljinu, on line, za 15 godina koliko se održava. Nagrade su deljene u šest kategorija koje su predstavnici zavoda jednako rangirali. Naša naučnica se plasirala u sam vrh u dve kategorije.

Profesorka Gordana Vunjak Novaković, sa predlogom za inovativni doprinos u biomedicini našla se među troje finalista koji su se nadmetali za nagradu za životno delo. Uz nju u toj kategoriji bila su i dva nemačka naučnika Metin Kolpan i Karl Leo. Inače, petnaest pronalazača ili timova iz celog sveta bili su finalisti u pet kategorija : Industrija, Životno delo, Zemlje koje nisu članice Evropskog zavoda za patente, Mala i srednja preduzeća, Istraživanje. Pobednike u ovih pet kategorija birao je naučni žiri, a ogromna podrška naučne javnosti presudno je odlučila da dr Gordana Vunjak Novaković osvoji ovu svetsku nagradu.

Treba naglasiti da su izabrani dobitnici u svim kategorijama za 2021. godinu iz: Austrije, Nemačke, Indije, Norveške, Švedske, Švajcarske, Srbije i Amerike.

Naučnica dr Gordana Vunjak Novaković razvila je metod za razvoj ćelija izvan tela koje koriste ćelije samog pacijenta i time otvorila nove horizonte u regenerativnoj medicini. Njen revolucionarni, naučni pristup nudi bezbedniji, precizniji, manje invazivan način za izvođenje rekonstrukcije lica i ide ka tome da bude uspešan i u zameni oštećenog plućnog i srčanog tkiva. Profesorka Gordana Vunjak Novaković se dve decenije bavi istraživanjima i primenom bioreaktora koji omogućavaju da se ljudska tkiva gaje u laboratoriji i spremno čekaju da se ugrade u telo pacijenta kome je otkazao organ ili je oštećena kost, na primer. Sa svojim timom naučnika napravila je srčani mišić od matičnih ćelija koji radi kao srce odraslog čoveka, što predstavlja pravu revoluciju u medicini kakvu poznajemo.

Ova srpska naučnica uveliko se predala istraživanju kako bi tehnologija njenog tima mogla da pomogne i u oporavku pluća koja su oštećena kod pacijenta obolelih od COVIDA - 19.

Prilikom dodele nagrade srpskoj naučnici Antonio Kampinos, predsednik Evropskog zavoda za patente, istakao je da ovo priznanje pokazuje kako naučne inovacije dotiču živote ljudi svuda u svetu. „Posle neverovatno izazovne godine entuzijazam javnosti za pronalazak Gordane Vunjak Novaković izražava snažnu veru u to da će nam ljudska i naučna kreativnost, strast za inovacijama i domišljatost pomoći na putu ka svetlijoj budućnosti,“ – istakao je predsednik Evropskog zavoda za patente Antonio Kampinos.

Prof. Gordana Vunjak Novaković bila je oduševljena priznanjima sa svih strana. Upitana da li je, dok je počinjala karijeru u Srbiji, na Beogradskom univerzitetu uopšte mogla da pomisli da će jednog dana biti naučnica – pronalazač u svetskom vrhu odgovorila je, da je oduvek želela da bude naučnik – pronalazač. Još kao student na fakultetu u Beogradu, inovacije i pronalazaštvo bili su nešto što je prvo učila od beogradskih mentora, a zatim je tako i nastavila u toku dvanaest godina koje je provela u Bostonu. Ipak, ta vrsta naučnog rada, „eksplodirala“ je, kako kaže, kada je došla na Univerzitet Kolumbija u Njujorku, koji pruža neverovatnu podršku inovacijama i preduzetništvu. Mi smo u Srbiji, verovatno zbog siromaštva, imali lošu podršku naučnim talentima i inovacijama, pa je i to najveći razlog odliva naše pameti i znanja na Zapad.

„U suštini, od svega što se dešava u mojoj laboratoriji, najbolji deo posla je rad sa izrazito talentovanim mladim ljudima. Zato ću stalno isticati da sam zahvalna svojim studentima, postdoktorantima i saradnicima, jer je ovo zaista rezultat naših zajedničkih zalaganja. Mentorstvo je najvažniji deo mog posla. Bavljenje naukom, predavanja, rad sa ljudima, prenošenje otkrića u komercijalnu i kliničku primenu je sastavni deo mentorstva, koje je po pravilu dvosmeran proces“ - ističe prof. Novaković.

Profesorka Gordana Vunjak Novaković je direktorka Laboratorije za matične ćelije i inženjerstvo tkiva na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku, članica SANU i prva Srpkinja i žena koja je postala član Nacionalne akademije inženjerstva SAD.

Ugledna naučnica je i kreativni ambasador naše zemlje u okviru Saveta za kreativne industrije pri kabinetu Ane Brnabić, predsednice Vlade Srbije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 2020. godine odlikovao ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije i njenih građana i postignute izuzetne rezultate u oblasti medicinskih nauka i biomedicinskog inženjerstva kao jednog od najperspektivnijih načina za produženje ljudskog veka i poboljšanje kvaliteta života. Ova svetski najpopularnija naučnica primljena je u Međunarodnu kuću slavnih žena u tehnologiji i dobitnica je brojnih prestižnih, svetskih naučnih priznanja.

Prof. Gordana Vunjak Novaković sa više od 41.000 citata i H -indexom 115, je jedna od najcitiranijih osoba u istoriji u svim oblastima nauke. Značajna komponenta rada ove naučnice je transfer istraživačkih rezultata iz njene laboratorije direktno za primenu na klinikama i to kroz oko 50 patenata u SAD i tri kompanije koje je osnovala sa svojim studentima.

Pripremila: Dr Maja Radoš

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 AUG 2021 Autor: Medicicom

Zdravstvo Srbije