Zdravstvo Srbije

22 OCT 2023
Autor:
Medicicom

Medicinski fakultet Univerziteta u Kragujevcu
Zlatna medalja za srpske naučnike u Severnoj Americi obeležila godinu Nikole Tesle

U godini nauke i godini Nikole Tesle koja će verovatno biti proglašena za Teslinu deceniju nauke, grupa profesora i saradnika Fakulteta medicinskih nauka Kragujevačkog univerziteta uspešno je demonstrirala svoja dostignuća u okviru međunarodne naučne saradnje.

Grupa profesora i saradnika Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu predstavila je rezultate svojih istraživanja u SAD i Kanadi, predvođena dekanom Medicinskog fakulteta Vladimirom Jakovljevićem. 

Oni su sredinom septembra boravili u SAD, na Floridi i u Vankuveru, glavnom gradu kanadske pokrajine Manitobe gde se nalazi reprezentativni Medicinski centar sa fakultetom i bolnicom „Sveti Bonifacije“. Tamo su održali niz predavanja i razmenili iskustva sa vodećim naučnicima, a rezultati istraživanja koja su obavljena u poznatim centrima izvrsnosti dobili su brojne počasti i priznanja, sa ponosom ističe prof. dr Vladimir Jakovljević.

Na Univerzitet „Južna Florida“ u Tampi, u kome je održan deseti sastanak Severnoameričke sekcije za kardiovaskularne bolesti, profesori i saradnici FMN Kragujevac su otišli na poziv dekana Granta Pirsa, predsednika Međunarodne akademije za kardiovaskularne bolesti. Organizaciju čine sekcije koje okupljaju poznate naučnike iz različitih delova sveta, a prof. dr Jakovljević je predsednik Evropske sekcije za kardiovaskularne bolesti. Osim naših istraživača, čast evropske nauke u Americi branile su još samo kolege iz susedne Mađarske sa Medicinskog fakulteta u Segedinu. 

U timu profesora Jakovljevića u Americi su bile i dve perspektivne naučnice, koleginice Kragujevačkog fakulteta medicinskih nauka docent dr Jovana Joksimović Jović i dr Jovana Bradić, koje se bave fiziologijom i farmaceutskom tehnologijom. Na Univerzitetu u Tampi predstavljena su istraživanja kragujevačkog Centra izvesnosti za kardiovaskularne bolesti i metaboličke procese u kome uspešno radi 25 talentovanih naučnika, sa akcentom na rezultate do kojih je došao mladi doktorant Vladimir Kočović.

- Međunarodna akademija za kardiovaskularne bolesti sa mnogo većom pažnjom favorizuje mlade naučnike koji rade timski. Mladi naučnici su budućnost, a kroz timski rad se na najbolji način ispoljavaju njihovi potencijali. To je zapravo ideja vodilja ove organizacije. Fakultet Medicinskih nauka u Kragujevcu je upravo prepoznatljiv po timskom radu, a na Floridi smo predstavili originalne rezultate do kojih smo došli baveći se dejstvom biljaka nekih prirodnih supstanci na kardiovaskularni sistem. Od ovih istraživanja pokušavamo da napravimo brend po kome bismo bili prepoznati u svetu medicine, prepunom različitih inovacija. U Americi, tamo gde se živi od inovacija, pokazali smo da je to moguće o čemu svedoči priznanje koje mi je uručeno, a reč je o nagradi koja nosi ime po čuvenom indijskom doktoru Naranižan Dali, istinskom autoritetu posla kojim se bavimo, naglasio je i sa ponosom ističe dekan Jakovljević.

Profesor Dala je krajem šezdesetih godina prošlog veka utemeljio i poznati Medicinski institut u kanadskom Vinipegu, koji je vremenom prerastao u vodeću svetsku ustanovu za proučavanje kardiovaskularnih bolesti. Na tamošnjem fakultetu i Kliničkom centru „Sveti Bonifacije“ boravili su profesor dr Ivan Srejović i docent dr Isidora Milosavljveić, stručnjaci Kragujevačkog FMN za fiziologiju i farmaceutsku biotehnologiju, a dekan prof. dr Jakovljević je održao zapaženo predavanje. 

- Imao sam zaista veliku čast i privilegiju da u Vinipegu održim predavanje pred najvećim uzorima u oblasti kardiovaskularnih bolesti. Ljudi van nauke i medicine ne znaju šta to znači, ali to je kao da ste sa timom „Real Madrida“ pobedili u finalu Lige šampiona ili kao da je Novak Đoković osvojio peti Vimbldon. U ime mog matičnog fakulteta i moje lično ime primio sam ZLATNU MEDALJU, najviše priznanje medicinskog centra u Vinipegu koje je pre mene dobilo samo pet naučnika iz sveta. To priznanje se dodeljuje za sveukupni rad na polju kardiovaskularnih nauka. Ne verujem da ću ikada više dobiti takvo priznanje, kaže prof. Jakovljević. 

Stručno usavršavanje naših istraživača u Vinipegu omogućeno je na osnovu Memoranduma o naučnoj saradnji koji je Kragujevački FMN prošle godine potpisao sa tamošnjim Medicinskim fakultetom. Ova uspešno započeta saradnja treba da rezultuje razmenom mladih akademaca koji su upisali doktorske studije, mogućim izdavanjem dvojnih diploma, ali i razvojem sveukupne naučne pa i bilateralne saradnje Kanade i Srbije. 

- Uvek sam se trudio i zalagao da kroz svoj profesionalni angažman podržim i afirmišem ugled mog fakulteta, Univerziteta u Kragujevcu i naše Srbije, služeći se i ličnim poznanstvima i diplomatskim sredstvima koja su neophodna u međunarodnoj naučnoj saradnji, naglašava prof. dr Jakovljević, priznati dekan Medicinskog fakulteta Kragujevačkog univerziteta. Ova ustanova se, posle višedecenijskog kontinuiranog razvoja, svrstava u red najobrazovnijih i naučnih centara u Evropi.

Pripremili: Dr Maja Radoš i Jelena Milanović

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

22 OCT 2023 Autor: Medicicom

NMK