Zdravstvo Srbije

20 DEC 2023
Autor:
Medicicom

Нови председник Српског лекарског друштва
Професор др Милан Недељковић

За новог председника Српског лекарског друштва (СЛД) на редовној Изборној скупштини друштва, одржаној 17. новембра 2023. године, изабран је професор др Милан Недељковић, наш угледни кардиолог и инострани члан Академије наука и умјетности Републике Српске (АНУРС). За генералног секретара ове организације изабран је др Зоран Вацић, а за потпредседнике проф. др Ксенија Бошковић, проф. др Татјана Новаковић и проф. др Драгослав Башић.

Професор Недељковић каже да је почаствован због нове улоге коју ће имати у наредне четири године и да ће се до крајњих граница својих могућности посветити интересима овог друштва. Преносимо његово обраћање у целости.

 

Уважене колеге, чланови Председништва СЛД-а,

Немојте ми замерити, али веома сам узбуђен јер се осећам изузетно почаствованим што сте ме изабрали за председника Српског лекарског друштва за наредне четири године. 

Најпре бих желео да се у име свих вас, свих чланова СЛД-а и своје лично име, захвалим досадашњем Извршном одбору СЛД-а на огромном и изузетно захтевном послу који су обавили у, за Српско лекарско друштво, доста тешким околностима, које је свих ових година било практично остављено само, без ичије и икакве помоћи са стране, осим у ретким случајевима, од добрих људи који су, због пријатељства са члановима Председништва, у неким периодима јако помогли Српско лекарско друштво. Ту пре свега мислим на инжењера Милутина Игњатовића, бившег директора ЦИП-а, бившег градоначелника проф. др Зорана Радојичића и бившег председника Српске академије наука и уметности академика Владимира Костића који су, сваки на свој начин и према својим могућностима, помагали Српско лекарско друштво. 

Велики посао који су обавили досадашњи Извршни одбор и Председништво, на челу са професором Чоловићем, су мање-више у целини описани у књизи ‘’150 година Српског лекарског друштва’’ па вам топло препоручијем да ту књигу сви, а посебно млађе колеге, набавите и од корице до корице прочитате. Наравно, знам да је ту било много послова и много проблема који се нису могли сместити у књигу, а за неке би вероватно било и непримерено да се у њу убележе.

Поново наглашавам да сам узбуђен, али ћу покушати да вам кажем шта намеравам да урадим да Српско лекарско друштво, које смо затекли у доста добром стању, које је добро уређено, које има своје изврсне сегменте као што су Академија медицинских наука, подружнице, секције, Стручну службу, Музеј, Српски архив, Стоматолошки гласник и друго и које, упркос свему, нема никаквих дугова, али коме, нажалост, неки дугују позамашне суме новца, због чега ћемо морати тражити надокнаде и преко суда. Ми треба да учинимо све што је у нашој моћи да будућој управи за четири године, бар Друштво предамо у истом, а настојаћу и у бољем стању. 

Прво вам обећавам, односно, дајем реч да нећу жалити труда и да ћу се до крајњих граница својих могућности посветити интересима Друштва

Обећавам да нећу дозволити никакво мешање у рад Друштва било какве политичке партије или неке сличне организације.

Верујем да се морамо, на првом месту, ослањати на своје сопствене снаге. У том циљу обећавам да ћу радити највише што је у мојој моћи како са председницима подружница и секција Српског лекарског друштва, тако и са руководиоцима здравствених установа, без којих се тај посао, сви то знамо, не може обавити, да још више омасовимо чланство у Српском лекарском друштву. Обећавам да ћу учинити све што је у мојој моћи да укључимо и лекаре који раде у приватном сектору, а који су сада, без изузетка изван СЛД-а, укључе у његово чланство.

Обећавам да ћу се трудити да лично посетим све подружнице Српског лекарског друштва од Суботице до Бујановца да бих и лично придонео омасовљењу чланства 

Некима од вас је познато да је у припреми нови Закон о здравственој заштити, који због ванредних избора није био усвојен, а у коме су предвиђене бројне погодности које иду у прилог Српском лекарском друштву. Имамо и обећање садашње министарке здравља проф. др Данице Грујичић, која је већ предузела низ радњи да се СЛД, слично Српској књижевној задрузи и Црвеном крсту Србије, прогласи институцијом од националног значаја и да се та ствар и законски регулише. На тај начин бисмо престали да бринемо о финансијском опстанку Друштва, а да се више посветимо његовим едукатиовно-научним задацима. У постојећој шуми разних удружења настојаћу да се законски регулише да Друштво, слично ситуацији у неким суседним државама, буде кровна организација под коју ће потпадати сва професионална лекарска удружења, чиме би се завео одређени ред и установио чврст стандард, пре свега у континуираној медицинској едукацији. Тај посао је прекинут због ванредних избора али, уколико професорка Гујичић буде и будући министар здравља уверен сам да ћемо те послове привести крају, јер сам упознат са њеном великом наклоношћу према Српском лекарском друштву. 

Обећавам да ћу покушати у личним контактима са одговорним људима, пре свега са министарком здравља, да се садашња ненормално висока чланарина у Лекарској комори, која на годишњем нивоу има вишемилионске суме у еврима, уредбом Министарства здравља или Владе подели са Српским лекарским друштвом на два једнака дела, чиме би Друштво чврсто стало на своје ноге у финансијском смислу. 

Обећавам да ћу учинити све што је у мојој моћи да се едукативно-научни део Друштва подигне у највећој могућој мери, тако да се са предепидемијских 600 скупова годишње, број едукативних скупова значајно повећа. 

Потпуно сам свестан да су постављени задаци огромни и да превазилазе моје скромне снаге и зато очекујем подршку од свих вас, јер један човек, ма колико се трудио, не може много остварити а поготово овако дугу листу врло захтвених задатака. У том смислу очекујем бар у првом периоду подршку чланова бившег Извршног одбора, који нису ушли у нови, а посебно молим досадашњег председника академика Радоја Чоловића да помогне о чему имам и његово усмено обећање.

На крају, мислим да делим мишљење свих вас да досадашњег председника академика Радоја Чоловића, сходно предлогу изнетом на прошлој Скупштини СЛД, изаберемо за почасног председника нашег Друштва са свим правима која Статут СЛД-а предвиђа. 

Мој лични предлог је да га изаберемо и за почасног члана СЛД-а. 

Уколико моје предлоге усвајате одговарајуће инсигније уручиће му на дан славе Српског лекарског друштва – Ђурђевдан, 6. маја 2024. године.

Дозволите ми да за генералног секретара предложим доктора Зорана Вацића, члана Академије медицинских наука СЛД и председника Секције за историју медицине, годинама најбоље секције. За поптпредседника за централну Србију предлажем проф. др Драгослава Башића који је и до сада ту дужност одлично обављао. 

По функцији председници/е Друштва лекара Војводине СЛД и Друштва лекара Косова и Метохије СЛД су аутоматски и потпредседници Српског лекарског друштва.

 

Српско лекарско друштво (СЛД) је основано 1872. године и оно је кровна институција свих удружења лекара и стоматолога у Србији. У СЛД  се налазе 47 подружница и 62 секције. 

Прва варошка болница саграђена у Београду 1868. године, на иницијативу кнеза Михаила Обреновића, има статус споменика културе од великог значаја, и данас је седиште Српског лекарског друштва, Џорџа Вашингтона 19.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 DEC 2023 Autor: Medicicom

NMK