Zdravstvo Srbije

20 FEB 2024
Autor:
Medicicom

Srbi u Francuskoj
Anđela, Teslino dete

Bombardovanje Srbije 1999. godine koje je izvršilo 19 zemalja, najtragičnije se odrazilo na Kosovu i Metohiji. Povlačenjem srpske vojske 1999. godine sa Kosova i Metohije usledile su i brojne iseljeničke kolone. Među njima je bila i porodica Lazarević. Dragana i Bogdan iz Peći napuštaju Kosovo i Metohiju, ostavivši svoj dom i imanje, krenuvši u nepoznato. Put ih je odveo u Vrnjačku Banju gde su se zaustavili, zapravo doselili. Posle nekoliko godina dobili su kćerku Anđelu, međutim, teška ekonomska situacija tih godina u Srbiji, Lazareviće je još jednom naterala da se sele. Odlučili su da probaju preko, negde u Evropu. Godine 2010. dolaze u grad Mec, na istoku Francuske, gde pokušavaju da se snađu. U početku, Lazarevićima je bilo veoma teško, što je i logično, kad se zna da nisu znali jezik niti su imali boravišnu dozvolu. Otac Bogdan, kao glava porodice, pronalazio je razne poslove kako bi prehranio porodicu. Ova vredna i čestita srpska porodica svoj status je regulisala tek 2017. godine, a mala Anđela je u međuvremenu dobila sestru Miju i brata Miloša. 

Već od početka školovanja u Francuskoj „mala“ Anđela je pokazivala veliko natprosečno znanje i, uz marljiv rad, postizala izvanredne rezultate iz svih oblasti. Njeni čestiti roditelji nisu mogli ni da prate koliko je Anđela bila uspešna sve dok u osnovnoj školi nisu stizale ozbiljne pohvale i priznanja, a onda je došao trenutak da upiše fakultet. Njena želja od malena je bila da bude doktorka, tako da je odlučila da odabere studije medicine. 

„Imam posebnu ljubav prema medicini, to je nešto neopisivo. Od malih nogu uvek sam htela da budem doktorka. Odlučila sam se za kardiovaskularnu i torakalnu hirurgiju, jer tu pronalazim sebe. Te oblasti imaju taj neki adrenalin koji mi je potreban svakodnevno.“ 

Mlada nadprosečna lekarka poslala je poruku mladima u Srbiji: “Moramo biti najbolji i najjači kad je najteže. Iz naše nacionalne nesreće, svi mi koji smo izbegli sebi smo postavili ciljeve da iz takve prilike moramo izaći jači, bolji, plemenitiji, uporniji, hrabriji i spremniji da verujemo u sebe i svoje vrednosti i sposobnosti, da dokažemo da smo mi Teslin narod“. 

Anđela Lazarević, uspešni student medicine, za samo jednu godinu dala je sve ispite za dve godine i to na dva fakulteta, na Fakultetu medicine i Fakultetu fizike i hemije sa najvišim ocenama (čiste desetke). Lazarevićeva je na fakultetu u Nansiju od 1470 studenata izabrana za najboljeg studenta, a nakon toga je isto priznanje dobila i na nacionalnom nivou Republike Francuske u svojoj branši. Njeni profesori na oba fakulteta nisu štedeli pohvale u poređenju sa dosadašnjim generacijama, uvek ističući da nisu decenijama imali takvog studenta sa genijalnim rezultatima. Jedan profesor je iz znatiželje Anđelu Lazarević pitao da li joj je neko iz porodice imao rodbinske veze sa Nikolom Teslom... To je bio razlog da njeni profesori ništa ne prepuste slučaju pa su joj već u ovoj, 2024. godini ponudili specijalizaciju kao natprosečnom studentu. 

Međutim, Švajcarska (Lozana) je poslala ponudu Anđeli Lazarević da je u potupnosti stipendira i plati joj kompletnu specijalizaciju, takođe pod naznakom natprosečnog studenta. 

Kada „vrati film u nazad“ priznaje da je bilo teško. Slobodno vreme je „trpilo“, bilo ga je jako malo ali, ipak, tvrdi da je sve u dobroj organizaciji.

Iako trenutno živi u inostranstvu, za Anđelu je Srbija domovina. Ona i njena porodica dolaze u Vrnjačku Banju svake godine, a kako kaže, nikad se ne zna, možda se nekada vrati i zauvek.

Videla je na društvenim mrežama da je mnogim mladim inspiracija i zbog toga joj je veoma drago.

– Drago mi je i što sam inspirisala druge mlade, posebno one koji sumnjaju u sebe, jer želim da znaju da sve što želiš, ako se dovoljno potrudiš, možeš da ostvariš.

Priznaje da su porodica i prijatelji jako ponosni na nju te da je istina da je poneki zovu „genije“.

– Svi su presrećni, svi me zovu da mi čestitaju, telefon mi neprekidno zvoni, a moja mlađa sestra me već danima zove “genije”. Lep je osećaj i drago mi je da je toliki broj ljudi jednako srećan i raduje se mom uspehu – ističe ova mlada genijalka.

Anđela Lazarević je zaista natprosečna studentkinja, u roku od dve godine, u svojoj 20. je diplomirala na dva veoma teška fakulteta, medicini i fizici i hemiji. Iako je nedavno dobila francusko državljanstvo, svoju Srbiju uvek ističe kao ponos, kao što to čine i brojni uspešni i pre Anđele. Kad je pitaju odakle je, mnogi koji ne znaju gde je Srbija, ona im odgovara:“Ja sam iz Srbije odakle je i Đoković“. 

Ima nas mnogo u svetu i Srbija će uvek biti naša ponosna zemlja... jer to je naša otadžbina.

Pripremili: Marko Radoš i Jelena Milanović

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

20 FEB 2024 Autor: Medicicom

Zdravstvo Srbije