Zdravstvo Srbije

27 APR 2024
Autor:
Medicicom

Радови на БСЛ-3 лабораторији одлично напредују
Обнова Института „Торлак“ је од стратешког значаја за Србију

Министарка здравља Даница Грујичић обишла је 11. априла 2024. радове на изградњи новог дијагностичко-истраживачког објекта са лабораторијом трећег нивоа биолошке безбедности у оквиру Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“, изразивши задовољство брзином којом радови напредују.

Захваливши се извођачима радова који су за само три недеље направили изузетан посао, министарка је подсетила да је рок за завршетак радова почетак следеће године. Први обриси зграде требало би да се виде већ у јулу.

 „БСЛ-3 лабораторија је значајна за здравствени систем државе јер ћемо захваљујући анализама које ће се у њој обављати моћи да идентификујемо било који узрочник болести. А када то можете, а имате најсавременију опрему какву ћемо овде обезбедити, онда можете и да направите вакцину против тог узрочника болести“, рекла је министарка Грујичић истичући још једном значај једне овакве лабораторије за Србију.

Министарство здравља Републике Србије подиже ову лабораторију у оквиру Пројекта „Хитан одговор Републике Србије на COVID-19“ финансираног из кредита Светске банке. БСЛ-3 лабораторија биће доступна не само Институту „Торлак“, чија је примарна делатност у области вирусологије, већ и нашим другим дијагностичким и научноистраживачким установама и обезбедиће потпуну независност државе Србије у борби против заразних болести.

„Планирамо и реновирање објекта за производњу БСЖ вакцине, али и целог Института „Торлак“ јер су и нова лабораторија, као и све постојеће дијагностичке лабораторије Института смештане у ових 4.000 квадрата од стратешког значаја за нашу земљу. Такав институт ће омогућити Србији вакцинални суверенитет и самосталност у производњи највећег броја потребних вакцина“, закључила је министарка Даница Грујичић.

Данашњем обиласку радова на „Торлаку“ присуствовали су и генерал Радивоје Анђелковић, начелник Управе за здравство Војске Србије, као и најближи сарадници министарке, државни секретар Александар Милошевић и координаторка Пројектне јединице Министарства здравља Биљана Козловић.

 

Pogledajte galeriju

Naši partneri

Pročitajte još...

27 APR 2024 Autor: Medicicom

NMK