“Kalorički deficit”, put ka gubljenju kilograma

12 FEB 2018
Autor:
Medicicom

 

Izvor fotografije: http://www.nutritionnews.abbott/

 

Nakon što smo u tekstu Tajna mršavljenja razjasnili razlike između dijete i ishrane, kao i zablude koje su povezane za te pojmove, vratimo se na naš pojam „kaloričkog deificita“ u sklopu jedne balansirane ishrane koji će nam omogućiti da izgubimo višak kilograma i omogućimo sebi kvalitetniji život.

Svima je poznat pojam kalorija. 1 Kalorija je potrebna energija da se 1g vode zagrije sa 14.5°C na 15.5°C pri normalno atmosferskom pritisku. 1000 cal = 1kcal. Kcal ili kilokalorija je jedinica koja se nalazi u svim nutritivnim tablicama i označava energiju koju nam daje određena namirnica. Pored kcal nalazimo i pojam kJ tj. kilodžul. Njutn-metar ili džul je potreba energija da se neko tijelo pomjeri za jedan metar, a da pri tome napor bude jedan Njutn.

 

zdravo mrsavljenje

 

Deficit ili nedostatak u ovom slučaju označava da je unos energije manji od potrošnje energije tj. da je energetska bilanca negativna:

- Unos < Potrošnja = negativna bilanca (deficit)

- Unos > Potrošnja = pozitivna bilanca (suficit)

 

Bez obzira na dijetu, način ishrane, tajnu ili super namirnicu bez kaloričkog deficita gubljenje kilograma je nemoguće.

Bila to keto-ishrana, povremeni post, UN dijeta ili bilo koji drugi način ishrane/dijeta koji „garantuju“ rezultate svi se baziraju na istom principu koji smo upravo spomenuli.

 

* Pročitaj još: Tajna mršavljenja *

 

Kako utvrditi kalorički deficit? 

Utvrdili smo da je kalorički deficit jedina „tajna“. Šta je on ustvari? Potrebno je utvrditi, koliki deficit je potreban kako bi se izbjegli problemi?

Ljudski organizam je, uvjetovano historijom, jako dobro prilagođen na manjak hrane, dok višak hrane jako brzo stvara probleme. Tijelo je „programirano“ da svaki višak pretvara u rezerve i ostavlja za period kada dođe do nedostatka kako bi moglo nastaviti sa radom. Mehanizam koji je omogućio preživljavanje ljudske rase kroz stoljeća je postao problematičan u modernom dobu gdje skoro pa ne znamo za nedostatak.

 

racunanje kalorija

Izvor fotografije: https://www.rd.com/

 
Preporučeni dnevni deficit za mršavljenje

Ipak, to ne znači da dnevni deficit mora biti ogroman kako bi došlo do gubljenja kalorija. Preporučeni dnevni deficit je oko 200-300kcal, što znači, da će prosječna osoba na sedmičnoj bazi unjeti oko 1400-2100kcal manje (energetski unos u vrijednosti jednog dana). 200kcal je ekvivalentno jednoj banani i jabuci ili 40g čokolade i kao što vidimo to nije ogromno odricanje niti treba biti. Rekli smo da je mršanje, uz pravilnu ishranu, postepeno i relativno sporo. Veći deficit bi mogao izazvati poremećaj u organizmu i pri tome oragnizam dovesti u „stanje panike“ gdje će on nastojati da sačuva sve rezerve u strahu od nedostatka nutrijenata.

 

* Pročitaj još: Zašto klasične dijete ne funkcionišu *

 
Kako ostvariti kalorički deficit?

Naveli smo da jabuka+banana i 40g čokolade ima otprilike isto kalorija, ali voćke u ovom slučaju imaju dosta veću vrijednost zbog količine minerala i vitamina koje sadrže tako da bi u idealnom slučaju nastojali da stvorimo deficit odricanjem od namirnica koje imaju visoku kaloričku vrijednost, a pri tome nisku nutritivnu vrijednost.

Npr. Jedna kockica šećera ima masu od 4g tj. to su 4g ugljikohidrata ili 16kcal. Ako tijekom dana popijemo 3 kafe i u svaku dodamo po 3 kockice na kraju dana smo u organizam unjeli 144kcal čistog šećera bez ikakvih drugih nutrijenata.

cokolada ili jabuka

Izvor fotografije: http://www.worldlifestyle.com/

 
Da sumiramo isinitu „tajnu“ mršanja:

1. Odaberite ishranu prije dijete i spremite se da budete dugoročno posvećeni, a rezultati će doći. Povremeno promijenite svoju ishranu, smanjite količine ako ste već izgubili par kilograma kako bi nastavili napredak prema cilju.

2. Bez obzira na dijetu/ishranu zapamtite da ćete morati unositi manje nego što trošite. Ujedno zapamtite da je skoro pa nemoguće „nadtrenirati“ lošu ishranu. Jedna velika pizza djeluje privlačno, ali nakon što unesete tih 2000kcal osobi od 80kg je potrebno da istrči 20km kako bi tu energiju potrošila.

3. Veliki deficit ne daje nužno bolje rezultate. Glad nije neizbježan faktor kod gubljenja kilograma. 200-300kcal dnevno je sasvim dovoljno kako bi se efikasno riješili viška i ne brinuli o njihovom povratku.

4. Kada dođe vrijeme za odricanje, mudro vagajte između zadovoljstva i zdravlja. Čokolada će Vas možda učiniti sretnim, ali par voćki će Vam pružiti ključne mikronurijente, zasititi Vas i tako Vam olakšati put do dnevnog deficita pa i do konačnog cilja.

 

Kajs Hadžić - KH Nutrition

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

23 JAN 2019 Autor: Medicicom

Kako laganim vježbama riješiti bolove u leđima