Zašto klasične dijete ne funkcionišu

31 JAN 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: https://healthprep.com/

 

Kada se spomene riječ dijeta većina osoba sa njom direktno povezuje „zabrane“ određenih namirnica kako bi se došlo do željene kilaže, drugi pak pomisle na izgladnjavanje, a treći na muke koje će proći za vrijeme te dijete kako bi se na kraju većinom razočarali. Iako klasične „dijete“ u pojedinim slučajevima proizvedu željene rezultate tj. dovedu osobu do željene kilaže jako često se desi da osoba u trenutku nakon što prekine dijetu vrati sve kilograme, a ponekad i doda još „viška“. Ovaj članak ima za cilj da pojasni zašto dijete ne funkcionišu i zašto nisu efikasan način gubljenja i održavanja željene kilaže.
 

✔ Restriktivni karakter

Riječ dijeta i zabrana se u velikom broju slučajeva nađu u istoj rečenici ili bar u istom kontekstu. Jedna od osnovih odlika većine dijeta je restrikcija određenih grupa ili pojedinačnih namirnica, a u nekim slučajevima čak i makronutrijenata, najčešće ugljikohidrata. Ugljikohidrati su na udarnoj liniji većinom u sva tri slučaja: zabrana škrobastih namirnica, zabrana šećera i kao što sam prethodno naveo zabrana ugljikohidrata (bilo koja vrsta zabrane je apsurdna, a pogotovo ugljikohidrata koji su osnovni izvor energije za naš organizam i naše tijelo je evoluciono uvjetovano da njih koristi, a ne proteine, maste ili ketone). Zabrana ne samo da je nepotrebna sa nutritivnog aspekta već predstavlja i mentalno opterećenje. Osobe panično pokušavaju izbjegavati „zabranjene stvari“, a nerijetko se u zabranama nalaze upravo one namirnice koje su im jako drage i koje bi trebale biti sastavni dio ishrane.

 

kako smrsati

Izvor fotografije: http://www.netdoctor.co.uk/
 

✔ Obećanja i očekivanja

Uz većinu dijeta ide i neka popratna „garancija“ koja obećava klijentu da će uz X proizvod izgubiti Y kilograma. Ove vrste izjava su prazna obećanja i stvaraju nerealna očekivanja od strane konzumenta. Ko god Vam zagarantuje određen rezultat u određenom periodu bez obzira na životni aspekat daje Vam prazna obećanja, a pogotovo kada je ishrana u pitanju. Jako je teško dati široku procjenu rezultata za pojedinca, a da ne govorimo o egzaktnim brojkama. Veliki broj varijabli, a na kraju i nepoznanica doprinosi tome da se rezultati kada je gubitak kilograma u pitanju mogu jako teško procijeniti. Osim faktora na koje možemo uticati kao što su aktivnost i san postoje i faktori na koje nemamo direktan uticaj: odstupanja pri mjerenju količine namirnica, efikasnost metabolički procesa, različite količine nutrijenata u istim namirnicama, neobjašnjeni metabolički procesi...Kao što vidite navedeni faktori mogu imati značajan uticaj, a njihova lista je jako duga, tako da idući put kada pročitate neku „garanciju“ shvatite da ona nije realna već da je njena uloga da uljepša i proda Vam određen proizvod.

* Pročitaj još: Tajna mršavljenja *

 ✔ Kratki vremenski period

Većina dijeta traje jako kratko. Periodi od par sedmica do mjesec dana su najčešći vremenski rasponi koji su zanemarivi kada se sagleda ishrana u cjelovistosti. Za cijelo vrijeme svog postojanja čovjek će morati unositi hranu i tečnost u organizam ako želi da preživi tako da čak i period od 1-2 godine „idealne“ ishrane nije signifikantan ako je njemu prethodio ili sljeduje period od 10 godina loših nutritivnih navika.
 

brze dijete

Izvor fotografije: http://healthtopical.com/

 
✔ Nedostatak razvoja sposobnosti, alatki i discipline

Iako istraživanja pokazuju da je pojedincu potrebno oko 21 dan kako bi se stvorila navika, samo stvaranje navikne nije dovoljno u dugoročnom pogledu. Osim što sam period trajanja jedne dijete nije dovoljan, dijeta sama po sebi ne pruža pojedincu mogućnost učenja i edukacije o hrani već ga samo disciplinuje na osnovu obrazaca i zabrana. Ako se već odlučite za dijetu u trajanju od 4-5 sedmica radije taj period iskoristite kako bi se edukovali o ishrani samostalno ili uz pomoć stručnog lica. Razvoj sposobnosti kao što su poznavanje hrane, njenog sastava, uloge makronutrijenata, adekvatnih porcija i načina pripreme je ključ do zdravlja, željene kilaže i održivosti istih.

 

* Pročitaj još: "Kalorički deficit", put ka gubljenju kilograma *
 

✔ Radikalan pristup i neodrživost

Radikalan pristup se odlikuje u načinu pisanja dijeta. Striktno propisani obroci, striktno propisano vrijeme obroka, količina tečnosti i zabrane pojedinca stavljaju u situaciju gdje je maksimalno usmjeren i uvjetovan. Zamislite da Vam neko pričvrsti glavu tako da samo možete gledati pravo i da Vam u potpunosti oduzme periferni vid tako što će Vam staviti dva komada papira sa obe strane glave...to su otprilike dijete. U određenom periodu dok ih sprovodite Vi ste vezani, gledate samo pravo, hodate pravo i ne okrećete se. Takav radikalan pristup ne samo da nije efikasan već nije ni zdrav. Stvara stres jer se brinete da ne propustite vrijeme obroka, strah od toga šta će se desiti ako slučajno pojedete neku od „zabranjenih“ namirnica i na kraju Vas dovodi do trenutka gdje prekidate dijetu od mentalnog zamora, a ne jer je aspketa ishrane bio težak.

 

neodrzivost dijeta
 

Izvor fotografije: https://www.floliving.com/

 
✔ Nedostatak kretanja i dodatnih aktivnosti

Nažalost veliki broj osoba pomisli da je dijeta jedini aspekat gubljenja kilograma. Iako je jedina „tajna mršanja“ kalorijski deficit o kojem više. Potrebno je potpomoći stvaranje deficita aktivnošću koja sa ishranom čini nerazdvojnu cjelinu. Ne samo da je kretanje bitno kako bi došli do željene kilaže već doprinosi Vašem zdravlju i to bi Vam trebala biti primarna motivacija kako bi se više kretali.

 ✔ Marketing

Kada su u pitanju mnoge stvari aspekat marketinga je jedan od faktora koji stvara probleme. Dobar marketing je jedan od osnovnih krivaca zašto su dijete uopšte i popularne, a ujedno je zaslužan i za nerealna očekivanja. Jedan od najboljih primjera su slike „prije i poslije“ koje prikazuju zadivljujuće rezultate navodnih stvarnih klijenata koji su pomoću dijete koja se Vama nudi za atraktivnu, akcijsku cijenu postigli to što vidite. Nerijetko „osoba prije“ i „osoba poslije“ nisu uopšte iste osobe, a ako jesu zapamtite da dobro osvjetljenje i poziranje može biti podjednako efektivno u uljepšavanju slike kao i Photoshop. Još jedno od popularnih obećanja koje se premijerno predstavlja u marketingu dijeta je „ciljano smanjvanje masnog tkiva“. Svaka osoba koju vidite na reklami izgubila je višak kilograma upravo sa željenog mjesta što je naravno nemoguće.

 

dijet plan

Izvor fotografije: http://omorfamystika.gr/

 

✔ Dijeta vs Plan ishrane

Za kraj kratko razjašnjenje razlika između dijete i plana ishrane jer sam primjetio da mnogi ne poznaju razliku između ova dva drastično različita pojma. Plan ishrane je ukratko upravo suprotan od dijete. On predstvalja održiv oblik ishrane na dugi vremenski period bez zabrana i ima za cilj da edukuje klijenta kako bi on bio u mogućnosti da nakon određenog vremenskog perioda sam bude sposoban da raspoznaje i primjenjuje elemente zdrave i balansirane ishrane.

Kajs Hađžić - KH Nutrition

 

Naši partneri

Pročitajte još...

19 JUN 2018 Autor: Medicicom

Skini masku mome gradu-Zagađenost vazduha