Tajna mršavljenja

11 FEB 2018
Autor:
Medicicom

Izvor fotografije: http://nakedfoodmagazine.com/

 

 

Svi želimo izgledati najbolje što možemo, za sebe, za svog partnera, za svoju djecu...Što manje vremena ostaje do dana D to sve više portala piše članke sa naslovima „Izgubite 5kg u 3 dana“ „Namirnica koja topi kilograme“ (imena članaka su samo primjeri i ne odnose se na stvarna imena članaka sa bilo kojeg portala, stranice, magazina i sl.). Nažalost istina je jako daleko od tih naslova.

Pravilan (bez štete po vaše fizičko i/ili mentalno zdravlje) način gubljenja kilograma je spor, Zahtijeva posvećenost, promjenu navika, kretanje i na kraju usvajanje novih obrazaca ponašanja i navika.

 

dijeta ili pravilna ishrana

Izvor fotografije: http://www.createwebquest.com/

 

* Pročitaj još: "Kalorički deficit" , put ka gubljenju kilograma *

 

✔ Razlika između dijete i pravilne ishrane

Veliki broj osoba vidi rješenje u dijetama koje su često dio prethodno navedenih naslova članaka. Dijete većinom predstavljaju relativno kratke periode od 2-3 sedmice gdje osoba koja nastoji izgubiti višak kilograma slijepo prati upute, zabrane, količine koje su navedene, kako bi došla do željenih rezultata, a nakon ostvarenja svog cilja se vraća u svoj stari „kalup“. Problem u ovom načinu pristupa jeste kratkoročnost rezultate. Razlika između dijete i ishrane je u tome što je ishrana dugoročna i odnosi se na svakodnevni način ishrane pojedinca u dužem vremenskom periodu (više mjeseci pa čak i godina). Osim toga ishrana ne bi trebala da ima zabrane već bi sve vrste namirnica trebale naći svoje mjestu u odgovarajućim količinima, a uz to bi se količine svih namirnica trebale prilagođavati u skladu sa trenutnim stanjem organizma (tjelesna masa, udio masnog tkiva, potrebe makro- i mikronutrijenata itd.).

pogresne dijete

Izvor fotografije: https://whatsuppbox.com/

 

✔ Dijete i njihov odličan marketing

Još jedan problem dijeta je u lošem predstavljanju i interpretaciji, kako zbog neznanja tako i želje da dijeta stvarno uspije. Ljudi misli da je nemoguće izgubiti veliku količinu tjelesne mase bez dijete što nije tačno. Prosječna osoba, pogotovo tijekom ljetnih dana, legne sa 1-2kg više nego što se probudi. Razlog tome je voda. Tijelo je jako osjetljivo kada je u pitanju ovaj često zaboravljeni nutrijent koji čini oko 60% naše ukupne tjelesne mase i iz tog razloga ima jako osjetljive mehanizme koji ga regulišu (to je ujedno i razlog zašto čovjek može znatno kraći period preživjeti bez vode nego bez hrane, Voda je esencijalna za veliki broj procesa, a i sastvani je dio svake ćelije). 

 

* Pročitaj još: Zašto klasične dijete ne funkcionišu *

 

Kao što primjetite i ovdje nailazimo na novi pojam: ukupna tjelesna masa dok smo u prethodnom paragrafu koristili pojam višak kilograma (misleći na masne naslage). Ovu činjenicu je važno napomenuti jer gubljenje tjelesne mase može biti realizovano na više načina, a jedan od najekstremnijih je dehidracijom, najekstremnije u smislu rezultata koje je moguće postići (5-6kg u 24-48 sati), a i kada je u pitanju potencijalna šteta po zdravlje koja može biti i trajna. Ovu metodu primjenjuju sportisti koji se takmičenje u određenim kategorijama (većinom borilački sportovi).

pravilna ishrana

Izvor fotografije: https://www.centersite.net/

 
✔ Jedi manje, nego što trošiš

Bez obzira na dijetu, način ishrane, tajnu ili super namirnicu bez kaloričkog deficita gubljenje kilograma je nemoguće.

Neki su možda očekivali pilulu, neku „super“ namirnicu, drugi pak, najnoviju dijetu koja Vam omogućava da jedete sve i ipak topite višak kilograma. Odgovor za tajnu mršavljenja je kalorički deficit, tj. negativna energetska bilanca unosa i potrošnje, lajički rečeno, to je poznata fraza „jedi manje nego što trošiš“.

 

Kajs Hadžić - KH Nutrition

 

 

Naši partneri

Pročitajte još...

23 JAN 2019 Autor: Medicicom

Kako laganim vježbama riješiti bolove u leđima