Kako voće i povrće očistiti od pesticida?

27 JUN 2017
Autor:
Medicicom


Pesticidima se uglavnom tretira voće i povrće, međutim njihovi toksični tragovi se mogu naći i u žitaricama, mesu i mesnim proizvodima te u životinjskom mlijeku. Koliko su pesticidi štetni za ljudski organizam govori činjenica da čak i veoma male količine ovih supstanci mogu imati teške posledice na nervni sistem, uzrokujući loše pamćenje, teškoće u koordinaciji, smanjenu vidnu sposobnost, kvalitet refleksa i motoričke vještine. Ovi simptomi su obično vrlo suptilni i razvijaju se vrlo polako kroz godine, odnosno kroz redovnu konzumaciju namirnica koje su prskane.
Posebno osetljivu grupu čine djeca na čiji organizam koji je tek u razvoju toksini iz pesticida imaju mnogo snažniji efekat. Toksini iz pesticida mogu uzrokovati astmu, alergije, hiperosetljivost, hormonske probleme i bolesti reproduktivnog i digestivnog sistema, a njihov veoma loš uticaj na zdravlje ćelija može dovesti i do razvoja karcinoma.

Kako smanjiti negativan uticaj pesticida na organizam?

Najbolje način za zaštitu od pesticida je gajenje sopstvene bašte, kako biste u potpunosti bili sigurni u kvalitet voća i povrća koje konzumirate. Većina ljudi nije u mogućnosti da sprovede ovu preporuku, zbog toga vam savjetujem da kupujete organsko voće i povrće, kao i ono koje je zdravstveno bezbjedno. Naravno cijena tih namirica je nešto skuplja. Ukoliko kupujete svježe namirnice u lokalnoj piljarnici, na pijaci ili u marketu, a niste sigurni da li je ono tretirano pesticidima, svakako je najbolji način da prvo operete namirnicu pod mlazom hladne vode, ukoliko imate vrlo blag eko detardžent i četkicu operite detaljno namirnicu tečnošću za otklanjanje prljavština i dobro je isperite.
Ukoliko niste u prilici da kupujete isključivo orgnsko povrće, donosimo vam 5 savjeta kako da otklonite ostatke voska i pesticida pomoću sode bikarbone, sirćeta, zeolite,  limuna i kuhinjske soli.

 

Pročitajte još: Šta su to pesticidi i koliko su opasni

 

1.    Rastvor od jabukovog sirćeta

Što se tiče prirodnog načina za uklanjane pesticida sa namirnica je pripremanje rastvora od 1 šolje jabukovog sirćeta i 3 šolje vode. Potrebno je da u tom rastvoru voće/povrće odstoji oko 20 minuta (jabuke je poželjno duže držati) i potom oprati pod mlazom hladne vode. Na ovaj način uklonićete prljavšinu, bakterije, hemikalije i vosak sa voća.

 

jabukovo sirce protiv pesticida

 

2.    Rastvor od limuna

Drugi način pranja je sa limunovim sokom umjesto sirćeta, a za to vam je potrebna 1 kašika soka od limuna, 2 kašike soda bikarbone (bez aluminijuma, kupuje se u apoteci ili prodavnicama zdrave hrane) i 2dl vode. Lisnato povrće (popt blitve i spanaća) zahtjevno je očisititi, kao i sve što raste na samoj zemlji, poput jagoda. Jagode i lisnato povrće preporučljivo je ostaviti da odstoje u vodi u koju ste dodali kašiku sode bikarbone dvadeset minuta do pola sata. Čak i ukoliko je povrće organsko, na ovaj način bit ćete sigruni da se u njima ne skrivaju mravi, crvi ili neki drugi insekti. Nakon potapanja, povrće ili jagode dobro operite.

3.    Rastvor od zeolita

Na 2 šolje vode dodajte dvije velike kašike zeolite provjerenog proizvođača. Ostavite povrće da odstoji 20 minuta do pola sata i nakon toga ga dobro operite.

4.    Rastvor od morske soli

Treći prijedlog je kašika morske soli sa šoljom vode, u kojoj ćete držati potopljeno voće/povrće oko 30 minuta. Kod namirnica poput lubenice, dinje i avokada, gdje se ne konzumira kora, potrebno ih je takođe detaljno oprati pre siječenja, jer je njihova kora leglo mikroba, a ako ne operete koru, nožem ćete ih preneti na unutrašnjost voća. Što se tiče lisnatog povrća, svakako je potrebno posebno obratiti pažnju na njih, svaki list je potrebno posebno oprati.

5.    Domaći anti-pesticidni sprej

Ovim sprejem možete poprskati svo voće i povrće s korom poput jabuka, krušaka, rajčice… Na jednu šoljicu vode dodajte jednu kašiku sirćeta i sok od jednog limuna (ili nekoliko kapi eteričnog ulja limuna). Otopinu uspite u prskalicu, promućkajte i njome naprskajte povrće. Ostavite da odstoji nekoliko minuta, a zatim povrće operite pod jakim mlazom vode.

otrov na vocu od pesticida

Da li ste znali?

•    Da se u Zapadnoj Evropi, svaki hektar u prosjeku prska četiri puta godišnje. Prednjače žitarice (5-6 puta), povrće (8 puta), te voće koje se prska 12-18 puta. Pojedine vlade, npr. Danske i Holandije, donele su mjere za smanjenje upotrebe pesticida za 50%;
•    Da se u praksi retko kada prska samo jednom vrstom pesticida, već se, uštede radi, istovremeno obavlja višenamensko prskanje (npr. fungicidima i insekticidima), u koju svrhu se miješa više vrsta pesticida. Kako izračunati karence i tolerance ovih smrtonosnih ''koktela'', te predividjeti njihovo djelovanje na ljude i ponašanje u eko-sistemu?
•    Da, iako je na tržištu EU danas odobrena prodaja i upotreba oko 600 različitih pesticida, fabrike pesticida u ovim zemljama (samo u Britaniji je registrovano 3.000 pogona!) proizvode daleko veći broj od navedenih 600 pesticida. Ovi se, naravno, budući da je njihova prodaja i upotreba u EU najstrože zabranjena izvoze u nerazvijene zemlje. Čak 75% pesticida koji se koriste u nerazvijenim zemljama, nemaju dozvolu za upotrebu u EU i SAD. Ovde spada i zloglasni DDT, čija je upotreba u zemljama EU i SAD zabranjena još krajem sedamdestih godina;
•    Da velik broj pesticida usljed unošenja izaziva direktna oštećenja, rak i mutaciju gena;
•    Da se samo u SAD godišnje troši oko 450 miliona kg pesticida;
•    Da Svjetska zdravstvena organizacija godišnje registruje više od 30 miliona trovanja pesticidima, od čega oko 100.000 završava smrću;

Na koje namirnice treba obratiti posebnu pažnju pri kupovini i pranju?

Birajte plodove za koje se zna da su “čisti” po listi EWG. Prema američkoj organizaciji EWG važno je imati u vidu koje namirnice se najviše prskaju i prema tome voditi računa o mjestu gdje ćete kupiti svježe namirnice, kog porjekla će biti, kao i kako ćete ih prati kako biste ublažili negativan uticaj pesticida na organizam. 

 

Pročitajte još: Zeolit - čudesni bijeli prah

 

“Dirty dozen” lista najzagađenijeg voća i povrća pesticidima:

1.     Jagode
2.    Spanać
3.    Nektarine
4.    Jabuke
5.    Breskve
6.    Kruške
7.    Višnje
8.    Grožđe
9.    Celer
10.    Paradajz
11.    Crvena slatka paprika
12.    Krompir
13.    Crvena ljuta paprika

“Clean fifteen“ lista najmanje prskanih namirnica:

1.    Kukuruz šećerac
2.    Avokado
3.    Ananas
4.    Kupus
5.    Crni luk
6.    Grašak
7.    Papaja
8.    Šparoge
9.    Mango
10.    Patlidžan
11.    Dinja (Honeydew)
12.    Kivi
13.    Dinja (Cantaloupe)
14.    Karfiol
15.    Grejpfrut

U raznim ispitivanjima s uklanjanjem pesticidnog ostatka je dokazano da se raznim metodama može ukloniti ostatak pesticida za – 75%. Naravno nije se moguće riješiti svih 100 % jer pesticidi ulaze duboko unutra, no i ovih 75% je odlično.

 

Naši partneri

Pročitajte još...

16 FEB 2018 Autor: Medicicom

Naučnici objasnili kako kancer vara tijelo